El Sindicat d’Habitatge del Raval i el Sindicat de Llogateres denuncien assetjament immobiliari amb “pràctiques mafioses” contra famílies que viuen en dues finques del Raval. Es tracta de dos blocs situats al carrer del Carme, ubicats al número 23 i 106 (un edifici patrimonial de 1788 conegut com a Ca l’Erasme). Les entitats expliquen que el fons d’inversió Cerberus el va adquirir el 2017 i que recentment s’han trobat a la finca vigilants que els demanen el DNI i que en alguns casos, els han seguit detectius. Tècniques de pressió que atribueixen a la propietat per animar-los a marxar.

A Ca l’Erasme hi viuen una quinzena de persones en 10 habitatges. El gruix dels contractes de lloguer van vèncer el 2022 i les famílies volen ara renegociar un lloguer social per poder quedar-se. Dues d’elles tenen un informe de vulnerabilitat i per tamt, segons la Llei d’Habitatge 1/2022 del Parlament de Catalunya, Cerberus ha d’oferir lloguer social en cas de finalització de contractes.

Denúncia d’impunitat per part del fons voltor

Des del Sindicat de Llogateres i el Sindicat de l’Habitatge del Raval denuncien que els fons voltors com Cerberus estan operant “amb total impunitat” i gràcies a uns marcs legislatius que els són favorables i els permeten “expulsar el veïnat sense cap conseqüència.” Per això, la Carme Arcarazo, portaveu del Sindicat de Llogateres, ha remarcat la urgència d’aplicar la regulació de lloguers a Catalunya i regular d’una vegada els lloguers de temporada.

L’objectiu: fer pisos de luxe

Les entitats en defensa de l’habitatge afirmen que Cerberus té la intenció de construir pisos de luxe i que per això vol expulsar a les famílies que hi viuen. Denuncien pressions amb trucades telefòniques, amenaces, coaccions i identificacions a la porta —per comprovar que qui entra a la finca és el titular del lloguer—i també deixadesa pel que fa al manteniment de l’edifici. Un fet especialment greu perquè Cal Erasme és un edifici històric i patrimonial, amb signes evidents de deteriorament.

Molts dels pisos, de fet, tenen humitats des de fa temps. Tot això, segons les entitats, malgrat “les numerables peticions i recordatoris de les persones que hi viuen”. Afirmen que la situació ha generat situacions perilloses i d’insalubritat.

A més a més, els veïns tenen por que els tallin els subministraments i per això han tancat l’accés a l’armari on s’accedeix amb un cadenat.

L’Ajuntament va obrir un procés sancionador el 2018

EL conflicte ve de lluny. El 2018, l’Ajuntament va obrir un procés sancionador als propietaris de la finca per assetjament immobiliari, però les entitats denuncien que mai no es va arribar a multar ningú i que les pràctiques abusives ara han anat a l’alça. Per això demanen al consistori que actuï per evitar que les famílies afectades siguin desnonades a partir del mes de juliol.