L’informe de l’OMS sobre el consum de carn vermella s’ha tornat a posar sobre la taula a les IX Jornades Gastronòmiques del Bou, organitzades a Barcelona pel grup de cuina basca Sagardi. Segons el president del grup, la carn vermella que prové d’un productor conegut, ben alimentat i ben cuidat, és un producte “d’excel·lència gastronòmica” que és bona per a la salut si es consumeix amb mesura.

López Viñastre ha denunciat que el problema principal procedeix de les multinacionals que es dediquen a “elaborar productes preelaborats amb conservants, químics, additius” i que generi un model de consum que “aniquila la cultura gastronòmica de cada espai”. Per això, ha interpel·lat l’Organització Mundial de la Salut perquè denunciï aquestes empreses i les faci tancar, pel bé de la salut humana.

Fins al 29 de novembre i en el marc d’aquestes jornades els restaurants de Sagardi serviran a taula la carn de bous criats al nord de Portugal “en unes condicions que fan que es tracti d’un producte excepcional”. Segons López Viñastre, la carn de bou té un gust molt propi similar al del porc ibèric salvatge, amb “aromes de mantega, herbes i muntanya”.