Sense tenir la majoria assegurada, el govern ha convocat per dilluns un ple extraordinari perquè les ordenances fiscals superin el primer tràmit. L'executiu s'ho juga tot a l'última carta perquè el calendari no permet endarrerir més aquesta votació si es vol que els impostos i les taxes entrin en vigor l'1 de gener. El gest posa pressió a Esquerra i la CUP, amb qui encara no hi ha cap acord tancat tot i que el govern admet que s'ha avançat. GERARDO PISARELLO, primer tinent d'alcalde "Tot i no tenir acords definitius tancats amb tothom ens semblava que valia la pena fer aquest esforç perquè creiem anem pel bon camí i que si no feiem aquest intent de convocar un ple extraordinari per tornar-ho a discutir ens quedaríem amb unes ordenances que no són gens satisfactòries." Qui votarà "sí" a les ordenances és el PSC, que ha pactat amb el govern no congelar l'IBI a tothom i apujar aquest impost als pisos més cars. El rebut es mantindrà igual per als habitatges amb un valor cadastral inferior als 100.000 euros, la gran majoria. En canvi, als pisos amb un valor d'entre 100.000 i 300.000 euros, s'apujarà un 3,9 per cent. I per als que el valor cadastral superi els 300.000 euros, tindrà un increment del cinc per cent. JAUME COLLBONI, president del Grup Municipal del PSC "El que no tenia massa sentit era fer un IBI que congelés els impostos als més rics, quan tenim un problema de desigualtats creixents." Ciutadans, en canvi, reclama una rebaixa d'impostos per donar suport a les ordenances. CARINA MEJÍAS, presidenta del Grup Municipal de Ciutadans "En la mesura que aquest objectiu concret sigui una realitat, ens plantejarem quin serà el nostre posicionament." En tot cas, el govern ja ha deixat clar que ha prioritzat l'entesa amb Esquerra, PSC i la CUP, amb qui diu que hi té més afinitats. Els contactes dels propers dies seran clau per decidir si en aquest serial de les ordenances s'escriu al guió un acord.

Pisarello ha admès que han convocat el plenari sense tenir encara l’acord de tots els grups perquè ja no els quedaven més dies per fer l’aprovació inicial i no es volien quedar amb “unes ordenances que no són gens satisfactòries, ni per al govern ni per al conjunt de la ciutadania”.

El primer tinent d’alcalde ha assenyalat que, tot i que la proposta incorpora aportacions de partits de l’oposició com ERC, la CUP o el PSC -que aposta per un augment de l’IBI als pisos d’alt valor patrimonial-, encara “està oberta a un diàleg que es pot estendre fins al desembre”.

Tot i que el govern prioritza l’acord amb els grups d’esquerres, pel que fa a altres grups com Ciutadans Pisarello no ha descartat la possibilitat de pactar “temes concrets” com les taxes de les grues.

El recorregut que han seguit les ordenances fiscals, des del projecte inicial que va fer Pisarello el 14 d’octubre, no ha estat precisament un camí de roses. No van sumar cap suport en la comissió d’Economia i el govern les va haver de retirar de l’ordre del dia en el darrer plenari del dia 30 per les negatives d’Esquerra i el PSC. Tot i així, Pisarello manté la calma -ja té un primer suport del PSC i ara fa recaure la pressió als republicans- i confia que les negociacions li permetin modificar unes ordenances que van aprovar CiU i PP el 2012.