Factura som energia

(ACN/Redacció) El nou any comença amb pujades de preus. El 2024 s’encarirà la factura de l’aigua o la llum. També serà més car viatjar en transport públic, agafar un taxi o passar per un dels quatre peatges de la Generalitat de Catalunya. En canvi, els aliments bàsics mantindran l’IVA al 0% després de la pròrroga aprovada pel Govern espanyol. Fem un repàs de les principals pujades de preu del 2024:


Pujades de preu del 2024:


El transport públic, un 6,75 % més car

Els preus dels títols de transport públic de l’ATM estaven congelats des del 2020. Quatre anys després, l’Autoritat del Transport Metropolità n’ha aprovat un increment del 6,75 % a partir del 15 de gener. Amb aquesta pujada i la pròrroga dels descomptes de l’Estat en el transport públic, així queden les tarifes del 2024 corresponents a la primera corona (1 zona):

  • Bitllet senzill: 2,55 €
  • T-Casual: 12,15 €
  • T-Usual: 21,35 €
  • T-Jove: 42,70 €
  • T-Dia: 11,20 €
  • T-Familiar: 10,70 €
  • T-Grup: 84,80 €

A Renfe, en canvi, es manté la gratuïtat dels abonaments de Rodalies i Mitjana Distància, sempre que es facin un mínim de 16 trajectes durant el quadrimestre. Els bitllets d’Avant també continuen amb un descompte del 50 %. El funcionament d’aquests títols, que ja es poden adquirir des d’aquest dissabte, és el mateix que durant tot el 2023.  

Els taxis s’encareixen un 3 %

Les tarifes dels taxis de l’àrea metropolitana de Barcelona s’apujaran al voltant del 3 % aquest 2024. De dilluns a divendres agafar un taxi costarà 1,27 euros el quilòmetre durant el dia, quatre cèntims més car que enguany. A les nits, dissabtes i festius s’encarirà fins als 1,56 euros el quilòmetre, cinc cèntims més. Abaixar la bandera s’apujarà cinc cèntims, fins als 2,60 euros; i el preu per hora d’espera augmentarà poc més d’un euro, fins als 25,60 euros. Els suplements es mantenen.  

Ressalta l’encariment de la tarifa que s’aplica sobretot als creueristes que van del moll Adossat a l’aeroport de Barcelona. Augmentarà un 15,4 % i s’enfilarà fins als 45 euros.

Els peatges de la Generalitat pugen un 3 % 

Els quatre peatges gestionats per la Generalitat apujaran les tarifes entre un 3,33 % i un 3,5 %. L’encariment més important és el de la C-16 al tram entre Sant Cugat, Terrassa i Manresa, que costarà un 3,5 % més. La resta de peatges pujaran un 3,33 % És el cas del peatge del túnel del Cadí i els túnels de Vallvidrera.

La factura de l’aigua s’encareix per la sequera

L’aigua s’encarirà un 33 % a partir de dilluns per la sequera. Segons va aprovar l’empresa pública Aigües Ter-Llobregat (ATL) el preu passarà de 0,74 a 0,99 euros per metre cúbic. Aquesta pujada s’aplicarà als 116 municipis als quals proveeix d’aigua aquest ens de la Generalitat, entre els quals es troba l’àrea metropolitana de Barcelona (AMB)

Retirada progressiva de la rebaixa de l’IVA de la llum i gas

El 2024 portarà un augment progressiu de l’IVA de la llum i el gas. L’executiu espanyol ha aprovat retirar de forma gradualment la rebaixa dels impostos al llarg dels primers sis mesos de l’any, fins a arribar al 21 % habitual. Pel que fa al gas, es recuperarà pagar l’IVA sense rebaixa a partir del febrer.