preus transport public 2024

Els preus del transport públic seran més cars el 2024. L’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) ha aprovat un increment de les tarifes del 6,75 % a partir de l’1 de gener. El Consell d’Administració de l’ATM ha acordat la pujada de preus aquest dimarts després de mantenir-se congelats des del 2020.

En la mateixa reunió, l’organisme també ha aprovat continuar aportant la seva part perquè els títols que fan servir els usuaris habituals del transport públic —la T-Usual i la T-Jove— puguin seguir rebaixats a meitat de preu. Des del setembre del 2022 els usuaris d’aquests dos títols paguen només el 50 % del preu, i això és possible perquè l’Estat aporta una bonificació d’un 30 % del cost i l’ATM el 20 % restant. Doncs bé, l’ATM ha avançat que, per part seva, continuarà aportant aquests diners. Pel que fa a l’Estat, Pedro Sánchez ja es va comprometre a fer el mateix en el debat d’investidura, si bé encara no s’ha aprovat formalment en cap Consell de Ministres. De fet, l’ATM ha avisat que les noves tarifes no entraran en vigor fins que el Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible concreti el seu compromís oficialment.

Increment per compensar l’encariment de l’energia

L’ATM justifica que l’augment de tarifes és necessari per “seguir garantint al sostenibilitat del sistema”. Argumenta que els preus no s’han apujat des de 2020, mentre que la resta de preus han crescut fortament els últims anys, un 15 % des de 2019, sobretot pel cost de l’energia.

Preus congelats i bonificacions

Els preus del transport públic es mantenien congelats des del 2020: després que la crisi del coronavirus fes caure en picat els usuaris, els anys següents es va decidir mantenir-ne les tarifes. A això s’hi va afegir una rebaixa de preu a la meitat dels títols més utilitzats que es va començar a aplicar l’1 de setembre del 2022 per fer front a la crisi energètica i econòmica derivada de la guerra d’Ucraïna.

En el cas de la T-Usual i la T-Jove aquesta bonificació s’ha mantingut fins ara, mentre que per a la T-Casual el descompte només va durar quatre mesos.

Els bitllets de 2023 caducaran al febrer de 2024

L’ATM també ha confirmat que els títols integrats comprats el 2023 seran vàlids fins el 29 de febrer de 2024. Inicialment es va anunciar que caducarien el 15 de gener del 2024, però després es va allargar el termini pels “canvis significatius que s’estan implementant”, com la desaparició de les targetes amb banda magnètica.

La validesa de la targeta T-4 també serà la de final de febrer del 204. En canvi, la T-16 i la T-Verda mantenen la seva pròpia caducitat.