El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha comparegut aquest dimecres després de l’últim Consell de Ministres de l’any en què ha anunciat mesures anticrisi per al 2024. Sánchez ja ha anunciat que es prorrogaran algunes mesures contra la inflació.

Es manté la rebaixa de l’IVA dels aliments bàsics

L’executiu central ha aprovat la rebaixa de l’IVA dels aliments bàsics al 0 % per a sis mesos més, i també es manté mig any la rebaixa de l’IVA al 5 % en la pasta i l’oli.

Prohibició per desnonar persones vulnerables el 2024

A banda, ha anunciat que aquest 2024 se seguirà amb la prohibició de desnonar persones vulnerables que no tinguin alternativa habitacional.

Pròrroga dels descomptes al transport públic durant tot el 2024

Sánchez ha anunciat que es manté la rebaixa del 30 % al transport públic, fet que faria baixar les tarifes de l’ATM a les comunitats autònomes, si aquestes aporten també el 20 %.

El decret llei del Consell de Ministres també ha aprovat la gratuïtat dels trens de Rodalies i mitjana distància, mesures que l’any passat es van incloure als pressupostos del 2023.

Sánchez ha destacat que aquest dimecres s’ha aprovat la revalorització de les pensions en un 3,8 % “per millorar la vida de la gent”.

Retirada progressiva de les rebaixes de l’IVA de la llum i el gas

L’executiu espanyol ha aprovat anar retirant de forma gradual les rebaixes de l’IVA de les factures de la llum arribant al 21 % habitual després dels primers sis mesos de 2024. Pel que fa al gas, es recuperarà pagar l’IVA sense rebaixa a partir del febrer.

Pròrroga de l’impost als bancs i energètiques

Els nous impostos que graven els beneficis extraordinaris de la banca i de les empreses energètiques es prorrogaran un any més. Ara bé, les energètiques també es podran “deduir les inversions estratègiques per a projectes industrials o de descarbonització”.

Retirada de la comissió per treure diners per finestreta

El govern central ha aprovat retirar la comissió per retirar diners per finestreta a la gent gran i a les persones amb discapacitat.