Acomiadar el 2023 amb raïm serà un luxe per a moltes butxaques. Segons els paradistes del Mercat de la Concepció, el preu d’aquesta fruita típica de Cap d’Any s’ha encarit un 20% respecte al preu que tenia per aquestes mateixes dates el 2022. La varietat autòctona “Aledo” és la més afectada, per això a les fruiteries han optat per oferir altres varietats de raïm, com ara el que no té pinyols, procedent del Perú; tot i que tampoc no és barat perquè cal sumar-li els costos derivats del transport.

L’encariment no afecta les vendes

Els barcelonins ho tenen clar: no es pot començar el 2024 amb bon peu sense els 12 grans de raïm. Per això, tot i l’encariment que segons l’organització de consumidors Facua en alguns supermercats arriba al 44 %, els compradors asseguren que han adquirit aquesta fruita igual que altres anys i sense mirar-ne gaire el preu.

La sequera i la baixa producció, els motius de l’encariment

El vicepresident de l’Associació d’Empreses Majoristes de Mercabarna (Assocome), Jaume Flores, explica aquest encariment del raïm per la sequera que viu Catalunya des de fa mesos. A més, la manca de pluja també ha reduït la producció d’aquesta fruita. Tot i això, Flores assegura que “hi haurà prou raïm per a la nit de Cap d’Any”.

Peix i marisc, dos indispensables de Cap d’Any

El raïm comparteix protagonisme amb el peix i el marisc la nit de Cap d’Any. Aquests són els plats estrella dels menús barcelonins per acomiadar el 2023. Són productes que acostumen a tenir un preu elevat, tot i això, aquest any “han mantingut els mateixos preus de dies abans”, possiblement degut a la baixada de l’IPC, que tanca l’any al 3,1 %