El Departament de Justícia està elaborant un projecte de llei per regular els lloguers a través del Codi civil de Catalunya. D’aquesta manera, el govern vol ampliar entre sis i 10 anys la durada dels contractes i també poder limitar el preu del lloguer, ja sigui a través de l’executiu directament o bé donant als ajuntaments la capacitat per poder-ho fer. Aquesta és una de les principals reclamacions del govern d’Ada Colau, que finalment no ha quedat recollida en el reial decret aprovat pel govern de Pedro Sánchez. Precisament, tant el consistori com les entitats han criticat l’executiu espanyol per no haver inclòs aquesta mesura.
Amb aquest paquet de mesures, la Generalitat vol facilitar l’accés a l’habitatge dels ciutadans, evitar les situacions d’expulsió del veïnat i posar fi a l’increment desproporcionat dels preus. El projecte de llei també vol establir condicions diferents entre els particulars que lloguen un pis i les societats que estan dedicades al negoci immobiliari. En el cas d’un particular, la durada mínima del contracte podrà ser inferior a la dels pisos o cases que pertanyin a societats mercantils.
La intenció de la Generalitat és que el govern pugui disposar de la memòria preliminar de la llei a l’abril i que a finals d’any pugui arribar al Parlament. El fet regular l’arrendament d’habitatges a través del Codi civil català permet que aquesta llei passi a ser la norma d’aplicació principal, per sobre de la LAU, que és el marc de referència legal estatal.
El preu a Barcelona puja un 38 % en cinc anys
Durant els últims cinc anys, el preu del lloguer ha pujat un 29 % al conjunt de Catalunya. En el cas de Barcelona, aquest increment és encara més accentuat. El preu mitjà d’un pis de lloguer de 72 metres quadrats és de 949 euros, és a dir, un 38 % més car que el 2014. Aquesta situació també s’està traslladant a altres municipis de l’àrea metropolitana, amb encariments molt significatius com el de Sant Joan Despí (39 %) o el Papiol (22 %).