Per primera vegada una família afectada per un desnonament obert ha presentat un recurs d’empara al Tribunal Constitucional, per la decisió del Jutjat de Primera Instància de Barcelona de no especificar el dia i l’hora en què s’ha de produir el llançament. Es tracta de la Raquel Aparicio, el seu company (amb un grau de discapacitat reconegut) i dos fills de quatre anys i vuit mesos. Tenen el desnonament amb data oberta fins el 30 de març. Ara han decidit presentar un recurs amb l’assessorament de la Comissió de Defensa del Col·legi d’Advocacia de Barcelona i l’Observatori DESC. El recurs arriba després que el mateix jutjat rebutgés un recurs de reposició per part de les mateixes organitzacions al·legant vulneració de drets fonamentals contra la mateixa mesura. Segons Sixte Garganté, advocat de la Comissió de Defensa del Col·legi d’Advocacia de Barcelona, l’objectiu del recurs d’empara és que “creï jurisprudència en aquests casos”.

Des de fa un any els jutjats de primera instància de Barcelona fixen desnonaments oberts i segons l’Observatori DESC i la PAH això respon a la incapacitat d’executar desnonaments quan moviments veïnals o entitats aconsegueixen aturar-los “a la porta” amb concentracions de desenes de persones. Ja fa temps que les entitats denuncien aquesta pràctica, ja que consideren que vulnera drets humans continguts a la Constitució i altres, com el dret a la inviolabilitat del domicili.

Paquet contra els desnonaments oberts

La PAH i l’Observatori DESC han aprofitat la presentació d’aquest recurs per presentar el “Kit contra els desnonaments oberts”. Es tracta de tres models de documents jurídics per lluitar contra aquests llançaments, per què tothom els pugui omplir i presentar. Les entitats valoren positivament la nova modificació de la LEC introduïda pel Reial Decret que el Govern espanyol va anunciar divendres. Diuen que “prohibeix de forma encara més evident la possibilitat que cap jutge o lletrat de l’Administració dicti un desnonament en obert”. Tot i això, volen esperar que es publiqui al BOE.