ajudes lloguer 2024

(ACN) La consellera de Territori, Ester Capella, vol prohibir abans de les eleccions del 12-M que els propietaris esquivin el límit al lloguer oferint només contractes temporals, que queden fora de la norma. En una entrevista amb l’ACN, Capella afirma que el Govern està buscant “les eines jurídiques necessàries” per frenar la fuga de contractes de lloguer permanents al mercat temporal.

“És una urgència, perquè veiem cada dia com desapareix oferta de lloguer permanent”, assegura la consellera, que lamenta que la normativa estatal deixa Catalunya “a la intempèrie” perquè aquesta qüestió ha quedat sense regular.

El 30 % dels lloguers a Barcelona són de temporada

Els lloguers de temporada continuen guanyant terreny als convencionals i a ciutats com Barcelona ja representen el 30 % del total, segons Idealista. De fet, Capella tenia la intenció inicial de regular els contractes temporals amb una llei, però la convocatòria electoral ha obligat el Departament de Territori a replantejar-s’ho, i buscar les eines jurídiques per intentar aprovar-ho amb forma de decret urgent.

“És evident que no podrem fer una llei amb tots els ets i uts, però buscarem la manera d’evitar aquest frau de llei. Ho intentarem”, insisteix la consellera. Capella, però, encara no concreta com es duria a terme aquesta regulació tenint en compte que ja no és possible la tramitació com a projecte de llei, que era la intenció inicial.

Requeriment per aplicar l’índex català

Sobre el requeriment que va anunciar fa uns dies al Govern espanyol perquè incorpori l’índex català en el càlcul dels topalls del lloguer, la consellera explica que la Generalitat encara no l’ha enviat i que tampoc ha rebut cap comunicació de l’executiu espanyol per tal d’arribar a un acord. El requeriment és el pas previ a la interposició d’un contenciós a l’Audiència Nacional. No obstant això, la consellera apunta la seva intenció d’exhaurir la via de la negociació. “Buscarem els espais per a la negociació i si és inevitable defensarem la nostra posició als tribunals”, afirma.

Capella diu que la contenció de rendes és un “instrument que serveix per embridar el mercat quan està desbocat”. “Hi moltíssima gent, joves i grans, que han de tornar a compartir habitatges, hi ha famílies que viuen en un mateix habitatge i en una societat moderna del segle XXI que ha de garantir drets dels ciutadans això és insostenible”, raona la consellera.