La cooperativa Vida Inclusiva busca garantir l’accés a l’habitatge de les persones amb discapacitat en un entorn comunitari. La nova entitat sorgeix del treball conjunt entre tres cooperatives: el Grup Cooperatiu TEB, Casa Cooperativa i Perviure.

Ara que han unit esforços demanen a l’Ajuntament un solar per poder desenvolupar un projecte pilot per a persones amb diversitat intel·lectual.

Habitatges inclusius i assequibles

Més de 1.200 famílies del TEB podrien fer ús d’aquest cohabitatge inclusiu en el qual conviurien amb realitats familiars de tot tipus. Les persones amb diversitat intel·lectual participarien en el disseny del projecte i la construcció dels espais des de l’inici. D’aquesta manera es tindria en compte les seves necessitats per definir el projecte arquitectònic i social de l’habitatge.

A través del cooperativisme, també es facilita l’accés a l’habitatge a persones amb diversitat intel·lectual i pocs recursos. Les quotes dels habitatges se situarien a la meitat del cost del lloguer habitual al barri.

La promoció té previst finançar-se amb participació de la banca ètica i cooperativa, el capital aportat per les usuàries i pel Grup Cooperatiu TEB, així com altres instruments innovadors.

Projecte del cohabitatge inclusiu de la cooperativa Vida Inclusiva

Demanen un solar

Els impulsors de Vida Inclusiva han definit un projecte obert al barri amb espais i activitats culturals, d’oci i d’esports que ajudin a teixir xarxa. Per això, sol·liciten a l’Ajuntament un solar pròxim als serveis i a la comunitat.

Per a nosaltres és molt important la xarxa del veïnat per poder permetre que aquestes persones estiguin menys institucionalitzades
Montserrat Roger, directora de l’Àrea Social Grup Cooperatiu TEB

El cohabitatge, en auge

El model de cohabitatge s’estén per la ciutat des de fa uns anys. De fet, aquest any l’Ajuntament ha ofert 18 solars i edificis municipals per a projectes d’habitatges socials. D’aquests, nou són per a cooperatives que facin cohabitatge.

Alguns ja comencen a ser una realitat. A la Marina del Prat Vermell s’està edificant La Chalmeta amb 32 habitatges i a la Barceloneta la Xarxaire està aixecant un bloc amb vuit pisos a l’avinguda de Joan de Borbó, 11 amb paràmetres d’arquitectura sostenible.