Els futurs inquilins de La Chalmeta podrien traslladar-s’hi al setembre. El bloc és una de les promocions de cohabitatge que s’estan construint a la ciutat i l’impulsa la cooperativa Llar Jove Marina Prat Vermell – La Chalmeta al carrer d’Ulldecona. L’edifici s’està aixecant en un solar municipal, que està cedit en dret de superfície a la cooperativa.

El bloc tindrà 32 habitatges, de diferents mides, i de moment hi viuran unes 67 persones. Bona part dels integrants de la cooperativa són de la Marina o hi treballen. Precisament, el repte dels socis és establir i enfortir relacions al barri, que actualment es troba en fase d’expansió.

Un projecte comú amb la resta de veïns

David Lorente és un dels futurs veïns i assegura que l’aposta pel cohabitatge té molts avantatges. D’una banda, representa “un estalvi econòmic important respecte a altres alternatives d’habitatge com el lloguer o la compra, però també garanteix un projecte comú amb la resta de veïns“, assegura Lorente.

L’opció del cohabitatge permet als veïns triar com volen que sigui l’edifici i també personalitzar el pis, ja que són ells mateixos els que n’impulsen la construcció. Els socis són els encarregats de sufragar la despesa de construcció de l’edifici, que se’ls cedeix per un total de 75 anys, prorrogables 15 més. Al districte, en concret al barri de la Bordeta, hi ha el primer bloc cooperatiu aixecat en un solar municipal, la Borda.

Materials tan naturals com sigui possible

En aquest cas, a més, han volgut que el projecte arquitectònic sigui tan sostenible com sigui possible. L’arquitecta Sònia Hernández-Montaño explica que l’edifici “no només mira per una sostenibilitat mediambiental, sinó que posa les persones al centre. S’han minimitzat els compostos tòxics, s’han utilitzat pintures de calç, revestiments de calç i els aïllaments també són naturals”, assegura.

L’edifici La Chalmeta, que deu el nom a la històrica cooperativista Micaela Chalmeta, està ubicat a la Marina del Prat Vermell, un barri que es troba en total transformació i que té en marxa diverses promocions habitatges, bona part públiques.

400 pisos nous en tres anys

La regidora d’Habitatge i Rehabilitació, Lucía Martín, assegura que al barri s’està construint molt habitatge públic: “400 pisos que en tres anys arribaran a més de mil persones”.

A més, tan sols fa un mes que l’Ajuntament va obrir un termini perquè fundacions i cooperatives optin a encapçalar projectes d’habitatge social en 18 espais municipals.