Després de més de 50 dies de confinament, algunes botigues han pogut aixecar les persianes en el primer dia de comerços oberts en la fase 0 del desconfinament. El tipus de negoci marca molt clarament la dinàmica. Mentre que alguns han pogut començar a veure la llum en aquesta crisi de la covid-19, d’altres encara no saben com se’n sortiran.
Sense hora a la perruqueria fins al dia 21
Rubén Agut
regenta una petita perruqueria al barri de la Sagrera. Aquest dilluns al matí ha estat més temps apuntant hores que fent de perruquer. De fet, al migdia ja havia omplert totes les hores fins al dia 21 de maig. Aquest és un exemple d’un negoci que podrà començar a recuperar part del que ha perdut durant el confinament. Això sí, tot, amb les mesures d’higiene imprescindibles ja conegudes: distància de seguretat, mascaretes, guants i desinfecció. En ser un negoci petit no patirà la limitació del 30 % de l’aforament, que es posarà en marxa en la fase 1, perquè hi treballa ell sol i a hores concertades.
“L’estoc se n’ha anat en orris”
“Quan vaig tancar, el 15 de març, havia fet la comanda de la roba de primavera i ara anem en màniga curta”
, ens explica Yolanda Pinyol, propietària d’una botiga de roba. Ara haurà de fer una inversió per a les peces d’estiu i esperar que li surti bé perquè les restes d’hivern i primavera li faran acumular pèrdues. També és difícil adaptar-se a la normativa. Per a ella no és viable que els clients demanin hora. Aquest dilluns ha anat només per desinfectar. Mirarà de començar a vendre aquest dimarts.
Primer dia amb noves vies de negoci al futur
Adaptar-se a la nova situació forma part de l’estratègia comercial.
Això és el que pensa Carlos Daviu, propietari del restaurant Fugu Sushi. Mai no havia fet comandes a domicili ni menjar per emportar, però “la resposta de la gent ha estat molt bona” i de moment cal “oferir a la gent el producte, més que el negoci sigui rendible o no a hores d’ara”, ens comenta. El Carlos, com altres comerciants, ja ha pensat en solucions a mitjà termini i per això demanarà la llicència per repartir a domicili per tal de tenir una via de negoci més àmplia.