Soroll de cassoles, plats, forquilles i comandes. La cuina del nou bar Pinotxo comença a bategar al Mercat de Sant Antoni. Ocupa quatre parades a tocar de l’entrada que hi ha a la cantonada del carrer del Comte d’Urgell amb Tamarit. Als fogons, Jordi Asín, María José Díez i Xavier Robleda; i, a la barra, atenent la clientela, Dídac Asín. Ha obert a dos quarts de vuit per poder servir els paradistes: “nosaltres som un servei del mercat, aquesta és la nostra funció. Ens han rebut amb els braços oberts, estem molt contents”, explica Asín mentre prepara tripa i faves a la catalana.

Una carta amb els plats del Pinotxo de sempre

A la carta, els plats de sempre: cigrons amb botifarra negra esparracada, tripes, cap i pota i estofat. I en aquesta etapa també han decidit recuperar el canapè que servia la mare d’Asín a la Boqueria: una llesca de pa torrat amb alvocat i anxova. Però també cafès, entrepans i els emblemàtics xuixos de la pastisseria Lis de Riera Alta, al Raval. Una clienta que els comprava a la Boqueria diu que ara està de sort perquè viu al barri de Sant Antoni i els podrà anar a buscar ben a prop de casa. Un altre client que de camí a la feina s’aturava a la Boqueria diu que a partir d’ara modificarà la ruta per esmorzar a Sant Antoni.

“Les primeres faves que he collit volia que fossin per a ells”

I entre els clients, també, proveïdors que servien el bar Pinotxo en l’etapa a la Boqueria i que ara ho continuaran fent. D’altres en canvi saben que ja no podran. És el cas del paradista que li servia la verdura i les hortalisses, propietari de Cal Neguit, i que aquest primer dia s’ha apropat al bar per portar “les primeres faves que he collit, les més dolces i tendres, volia que fossin per a ells”, ha explicat visiblement emocionat. “Estic encantat que els vagi bé, ens coneixem de fa molts anys, hem crescut junts”.

També s’han apropat al bar diversos paradistes del Mercat de Sant Antoni, com la presidenta Maria Masclans que considera que l’arribada del Pinotxo serà molt bona per al mercat. Tots feia dies que esperaven que arribés el dia de l’obertura i dilluns no es van perdre la festa d’inauguració.

Enrere la polèmica del traspàs del Pinotxo

Un punt i a part després de mesos de tensió arran del traspàs unilateral que Joan Bayén, “Juanito”, va fer de les parades de la Boqueria a l’empresa Restaurante Egipcio. Ara només queda saber què passarà amb la marca Pinotxo. Jordi Asín defensa que ell va ser qui la va registrar i que n’és propietari al 50 %. La decisió està en mans de la justícia. El fill d’Asín, Dídac, assegura que el relleu generacional està garantit: “treballaré perquè aguanti 50 anys més o fins que em jubili”.