La pujada del preu de la llum al mercat a l’engròs fa setmanes que assoleix rècords a Espanya i això impacta en la factura de les llars. Si hi sumem la nova tarifa per franges horàries que va entrar en vigor al juny, tot plegat genera neguit a les famílies, que canvien hàbits per evitar que se’ls encareixin els rebuts. “És una saturació, has d’anar amb compte amb tot“, lamenta Dolors Pau, veïna de la Barceloneta.

Segons la Dolors, a l’estiu han passat calor a casa perquè no s’han vist amb cor d’encendre l’aire condicionat portàtil. “L’hem posat quan ja no podíem més […] Hem hagut d’adaptar els horaris, ficar les rentadores el cap de setmana, procurar no canviar tant de roba…“, relata. Fa uns dies va acudir a l’assessorament col·lectiu de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), una trobada en què els ciutadans reben ajut mutu.

Assessorament col·lectiu de l’APE, mig presencial, mig telemàtic

La portaveu de l’entitat, Maria Campuzano, alerta que l’escalada del preu de la llum afecta sobretot les llars que tenen contractat el subministrament en el mercat regulat, és a dir, on és l’Estat qui en regula el preu. “Això és encara més greu perquè les famílies vulnerables han d’estar en aquest mercat. És l’única manera de poder accedir al bo social, el descompte en la factura d’entre el 25 i el 40 %“, explica.

Dijous de pic en el preu de l’electricitat

“Per tant, les pujades de la llum impacten específicament en les famílies més vulnerables“, critica Campuzano. Precisament aquesta setmana el govern de Pedro Sánchez ha aprovat un pla de xoc per reduir un 22 % el rebut, però el cert és que, aquest dijous, la tendència a l’alça del cost de l’electricitat no s’ha aturat: arribarà a 188,18 €/MWh, un 30 % més cara que dijous passat, 9 de setembre.

L’APE recorda que, a Catalunya, les companyies no poden tallar el servei de llum, aigua o gas a les persones en risc d’exclusió social; així ho estableix la Llei 24/2015. En cas de dificultats per pagar les factures, Campuzano recorda: “És important que si algú té problemes per pagar el rebut vagi als Serveis Socials o al Punt d’Assessorament Energètic (PAE) perquè li tramitin un informe que acrediti que es troba en situació de vulnerabilitat“.