L’habitatge prefabricat, o modular, és un tipus d’estructura que està agafant rellevància en el sector de la construcció. Cada vegada hi ha més empreses que aposten per innovar en la prefabricació i, de fet, l’Ajuntament s’ha sumat a les seves reivindicacions amb el projecte APROP. Es tracta de pisos construïts en contenidors marítims destinats a famílies en situació de vulnerabilitat per donar-los una resposta immediata però temporal.

La urbanista Maria Sisternas explica que aquest tipus d’habitatges tenen avantatges com la seva estabilitat, la resistència, o que es poden transportar, la qual cosa pot fer repensar la construcció tradicional de totxos i formigó.

“Els pisos contenidors no van associats a la precarietat”

El primer edifici de pisos prefabricats públics es va instal·lar a finals d’agost al Gòtic, però no és l’únic exemple d’aquest tipus d’habitatge a Barcelona. Fa temps que l’empresa La Casa por el Tejado col·loca àtics o sobreàtics, construïts prèviament en un taller, en immobles on l’edificabilitat no és possible.

“Minimitzen les molèsties de la construcció en finques que ja estan habitades i hi ha usos quotidians […] Aquí se’n fan molt pocs i, de moment, els números no surten però als EUA o al Japó fa temps que s’està provant i està normativitzat i és molt utilitzat”

Malgrat els beneficis, Sisternas reconeix que la població de Catalunya no està gaire acostumada als mòduls, però explica que en altres països té una normativa que els regula, s’aplica força i en posa alguns exemples.

  • Copenhague Village

El Copenhague Village és un complex d’habitatges d’aquest tipus destinats als estudiants. Es tracta de contenidors apilats en dues alçades agrupats de quatre en quatre.

  • Amsterdam Keetwonen

És un espai d’un miler de pisos per a estudiants amb edificis que arriben a tenir fins a cinc contenidors apilats. En aquest cas, va ser la resposta que es va donar a la demanda d’habitatge per als alumnes que va fer la Universitat d’Amsterdam.

  • London Ealing Broadway

Es troba en un districte amb moltes desigualtats i consisteix en 60 contenidors per a persones sense sostre i que tenen un preu de 36.000 £ per habitatge. Ara bé, aquest cas ha aixecat certa controvèrsia després que el defensor del menor va alertar que eren espais molt petits per a les famílies amb fill.