Lluites compartides Sud Global i Nord, per un model electrònic just” és el lema de la cinquena edició del Mobile Social Congress que aquest 2020 farà èmfasi en les vulneracions dels drets humans i els impactes ambientals vinculats a la indústria tecnològica. Tot i la cancel·lació del Mobile World Congress, els organitzadors asseguren que no es van plantejar anul·lar la trobada, que és independent i que centra el debat en el consum responsable dels productes electrònics.

“El Mobile Social Congress és part d’una campanya molt més àmplia que treballa per millorar les vulneracions de drets i segueix sent vàlida”, ha explicat Judith Talvy, membre de Setem Catalunya, l’entitat que impulsa el congrés, durant la presentació que s’ha fet aquest dijous al matí. Totes les activitats se celebraran entre el 24 i el 26 de febrer al pati Manning.

Espais de debat sobre casos de tot el món

Un dels participants més destacats en les taules de debat que es faran durant les jornades serà Terry Collingsworth, un advocat i activista que lidera la demanda civil que han presentat diverses famílies congoleses contra grans multinacionals tecnològiques com Apple, Google o Tesla, entre d’altres. Els demandants acusen les empreses de ser responsables dels abusos i crims que asseguren que es cometen en les mines del Congo per obtenir-ne, principalment, or i cobalt.

En aquests espais de debat també es parlarà d’altres casos de vulneracions de drets humans i de l’impacte ambiental d’aquesta indústria en països com Bolívia o l’Índia. Però per fer evident que les conseqüències de les males pràctiques que denuncia l’entitat tenen un impacte global, també vindrà un antic treballador d’Amazon que parlarà de les condicions de treball d’aquesta empresa en països del nord.

Tallers pràctics pel dia a dia

Per aterrar en el terreny més pràctic, l’organització també ha previst alguns tallers. Un, per exemple, convida a desmuntar un telèfon mòbil en desús per descobrir de què està fet i d’on venen els seus components. Un altre taller preveu ensenyar als participants com allargar la vida útil d’un telèfon mòbil.