La pastisseria Morera, al barri de Navas, torna a funcionar a ple rendiment després d’un incendi a la tardor a causa d’un curtcircuit en una nevera de l’obrador. Els fets van passar a l’octubre quan no hi havia ningú a la botiga, que estava tancada, i els bombers hi van accedir per la força.

Aquest negoci familiar, propietat del Daniel Gibaja i la M. Àngels Puertas, va haver de tancar durant un parell de mesos, fins al desembre del 2021. En tot moment, la Morera, que és com es coneix la pastisseria, va tenir tot el suport dels veïns per reobrir. Després de desenes d’anys de trajectòria, la pastisseria Morera és un establiment emblemàtic de Navas que destaca per fer productes artesans d’elaboració pròpia.

L’incendi els va fer tancar per primer cop

La M. Àngels i el Daniel van arribar a la pastisseria Morera a finals dels anys 80. Llavors, els propietaris del negoci eren uns altres, la família Hermoso Morera, i ells hi treballaven mentre ho compaginaven amb estudis a la Facultat de Ciències de la Informació. Quan aquesta família es va jubilar, el 1999, ells es van quedar amb la pastisseria.

pastisseria morera

Al llarg d’aquests anys se l’han anat fent seva, amb productes fets amb aliments de proximitat i de manera artesanal. De l’obrador se n’encarrega el Daniel tot sol, que hi treballa 10 hores al dia sis dies a la setmana. La M. Àngels es dedica més a l’atenció dels clients i assegura que aquest ofici és sacrificat. “La nit de Reis gravava com la meva filla obria els regals perquè després ho veiés el Daniel”, explica la M. Àngels, que afegeix que “són tants anys que ja ho tens assumit”.

No havien tancat mai la botiga fins que es va produir l’incendi. L’assegurança es va fer càrrec de la majoria dels desperfectes a l’establiment, però van haver de llençar gairebé tots els aliments que hi tenien. “Era l’època de panellets i teníem pinyons, ho vam llençar tot per començar de nou”, diu la M. Àngels.

Incendi a la històrica Pastisseria Ideal, al carrer Gran de Gràcia

El foc ha afectat sobretot l’obrador de l’establiment, que es va fundar el 1919

La família i els veïns els van donar molt de suport

El sotrac de l’incendi va afectar tota la família de la pastisseria Morera. En Daniel va patir una depressió que el va obligar a estar ingressat durant un període i, per tant, la botiga va estar tancada. “És molt freqüent, en el món de la gastronomia, que els xefs i pastissers tinguin alguna baixa”, diu en Daniel Gibaja. La família es va bolcar a ajudar-lo, sobretot la seva filla Àngela que, amb el lema “Salvem la Morera”, va mobilitzar-se a través de les xarxes socials i va organitzar caixes dolces, amb els aliments que van poder salvar de l’incendi, per poder vendre. A més, van muntar una paradeta solidària amb música en directe per recollir aquests lots.

Els veïns també els van donar suport en tot moment. Son molts els que hi compren sovint i a la Morera se senten com a casa. “La M. Àngels era joveneta i era la dependenta, mira si fa anys”, diu una veïna. “Va ser un cop molt fort i de seguida ens vam bolcar a ajudar-los perquè els apreciem”, afegeix una altra.

El Francis, el pastís típic de la Morera

A banda de fer productes d’elaboració pròpia, una altra característica de la pastisseria Morera és la personalització i adaptació dels pastissos que fan. Un dolç típic és el Francis, a base de pasta de full amb bescuit de nous, crema de nous i encenalls de xocolata negra. Per Dijous Gras també fan la típica coca de llardons que, a la Morera, els agrada prima perquè sigui cruixent. Calculen que en faran una cinquantena.