Després de reduir les diferències d’última hora, el govern municipal, patronal, sindicats i representants del comerç finalment han signat l’acord per ampliar els horaris comercials a Barcelona. És un pacte que preveu l’obertura de les botigues tots els diumenges i festius, entre el 15 de maig i el 15 de setembre, a certes zones delimitades de la ciutat. L’acord s’havia de rubricar aquest dilluns a la tarda, però l’acte es va anul·lar a últim moment per diferències sobre l’aplicació de la mesura, per exemple, en determinar si treballar els diumenges és voluntari o no.

A banda del govern municipal, han donat el vistiplau a l’obertura dels diumenges i festius la Fundació Barcelona Comerç, Barcelona Oberta, PIMEC Comerç, Foment del Treball, l’Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució (ANGED) i la UGT. Totes les parts han celebrat el consens que ha recollit el pacte final.

En aquest sentit, Fernando Ferrer (ANGED) ha constatat que “hem estat capaços de sacrificar part dels plantejaments inicials” per arribar a l’acord i Gabriel Jené (Barcelona Oberta) ha insistit que “tots hem cedit i el pacte ens satisfà a tots”. Per la seva banda, Betty Costa (UGT) ha celebrat que el document preveu la voluntarietat de treballar els diumenges i que es compensin amb un dissabte lliure: “Volem que es compleixi”.

Obrir botigues més festius i a més zones de la ciutat

L’acord es va anunciar divendres i preveu obrir les botigues els diumenges i festius entre el 15 de maig i el 15 de setembre, de 12 a 20 h, en una zona delimitada de Barcelona que inclou tot Ciutat Vella, l’Eixample i barris molt concrets d’altres districtes, amb l’excepció de Nou Barris i Sant Andreu, que en queden fora (mira el mapa).

Collboni: “Es crearan centenars, milers de llocs de treball”

El primer tinent d’alcalde, el socialista Jaume Collboni, ha encapçalat el pacte pels horaris comercials des del govern municipal. Ara bé, Collboni ha assegurat que tot l’executiu (també els comuns d’Ada Colau) manté la mateixa posició davant de l’acord. El primer tinent d’alcalde, a més, ha assegurat que “es crearan centenars, milers de llocs de treball” arran de l’obertura dels diumenges i festius, tot i que encara és d’hora per calcular-ne una xifra concreta.

El plenari municipal d’aquest divendres haurà de ratificar la proposta. Collboni confia que la proposta tirarà endavant amb prou suports polítics gràcies “al nivell de consens” entre les parts implicades, tot i que aquest dimarts ERC ja ha marcat certes distàncies amb l’acord i s’ha mostrat sorpresa del “canvi radical de posicionament” dels comuns sobre els horaris comercials. També ha avisat que el govern municipal “impulsa mesures que podrien influir negativament el comerç de proximitat”.

Un cop l’Ajuntament de Barcelona doni llum verda a l’acord pels horaris comercials, l’elevarà a la Direcció de Comerç Generalitat de Catalunya, que és qui té la potestat normativa per permetre l’obertura comercial els diumenges i festius.