El Parlament de Catalunya ha donat llum verda aquest dimecres a la tarda a la nova llei antidesnonaments, amb l’objectiu d’afrontar la situació d’emergència d’habitatge. La seva aprovació respon al veto del Tribunal Constitucional que va tombar el primer decret per un defecte de forma.

La nova norma s’ha aprovat amb els vots a favor d’ERC, Junts, PSC, En Comú Podem i la CUP. En total: 110 vots a favor, 11 vots en contra i una abstenció. A dins de l’hemicicle, entitats en defensa de l’habitatge han rebut amb aplaudiments l’aprovació de la mesura.

Rebutjat el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries

Cs i PP havien demanat a la Mesa del Parlament que reconsiderés la decisió de no permetre’ls demanar un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries, tal com ja va passar aquest dimarts. Finalment, però, la petició ha estat rebutjada amb els vots d’ERC, Junts i la CUP. Només el PSC s’ha mostrat a favor d’admetre la petició.

El portaveu de Cs, Nacho Martín Blanco, creu que el debat no ha garantit “la pluralitat democràtica del Parlament” i ha alertat que alguns punts de la norma poden ser anticonstitucionals. Per això, ha afirmat que “es reserven el dret d’anar als tribunals” per si “s’ha comès prevaricació”.

Membres de la PAH celebren l’aprovació de la llei antidesnonaments

Des del grup mixt (PP) Lorena Roldán ha acusat la Mesa de tornar a adoptar les actituds “autoritàries” que “es van veure durant els plens del 6 i 7 de setembre del 2017”. El grup parlamentari de Vox ha alertat que la llei topa amb diversos articles de la Constitució Espanyola.

Els canvis de la nova llei

La nova llei s’estructura en 15 articles. En destaca, per exemple, que es passa a considerar com a grans tenidors les persones jurídiques que tenen la titularitat de més de 10 habitatges i no 15, com fins ara.

També s’estableix que els contractes de lloguer social s’han de renovar obligatòriament si, un cop finalitzada la seva durada màxima, els ocupants encara es troben dins els paràmetres legals d’exclusió residencial. Una altra de les novetats és que es fa extensiva l’obligació de fer una proposta de lloguer social abans d’interposar una demanda judicial per impagament.