reforma laboral 2022

(ACN) Després d’un any de pandèmia, més de la meitat dels treballadors assalariats tenen la percepció que la seva salut ha empitjorat. L’any anterior, només un 36,7 % van respondre en aquest sentit. Les dones són les protagonistes d’aquest empitjorament, ja que el 57,2 % consideren que tenen menys salut que abans de la pandèmia, enfront del 48,8 % d’homes.

A banda de la salut física, el 60,6 % dels assalariats afirmen que estan en una situació de risc de salut mental, una xifra que triplica la de fa cinc anys. Són dues de les conclusions d’una enquesta a 21.500 empleats elaborada per CCOO i la UAB entre l’abril i el maig del 2021. Aquests dos factors són pitjors en els treballadors joves i en els que tenen salaris més baixos.

Joves i amb salari baix

Dels treballadors d’entre 16 i 34 anys, el 68,2 % es troben en valors considerats de risc per a la salut mental. També es detecta una relació entre les professions amb salaris més baixos i el risc de salut mental alt. Per exemple, tres de cada quatre treballadores de botigues d’alimentació estan classificades en el segment de “mala salut mental”.

En aquest sentit, el secretari general de CCOO, Unai Sordo, ha dit que “la precarietat i els baixos salaris són un agreujant” de totes les patologies estudiades, i ha reivindicat que cal apujar el salari mínim interprofessional (SMI) i impulsar un “canvi de patró en la cultura empresarial” per aconseguir sous dignes.

Pel que fa al teletreball, els autors de l’informe han indicat que “no ha vingut per a quedar-se”, després que hagi disminuït a la meitat dels valors del maig del 2020. La sociòloga de l’Istas, Clara Llorens, ha dit que aquest descens s’explica perquè moltes de les feines no es poden fer en remot, perquè les pràctiques de gestió laboral generalitzades a l’Estat “es basen en el presencialisme” i per “l’escassa digitalització” de les empreses. L’estudi també mostra que el fenomen d’anar a treballar amb símptomes de covid ha millorat, passant d’un 13 al 7 %.

Comparteix a: