L’ONG Oxfam Intermón denuncia que la precarietat laboral a Espanya afecta especialment alguns dels sectors que s’han revelat com a imprescindibles durant la pandèmia del coronavirus. En un informe titulat ‘Essencials’, s’assenyala que “auxiliars de dependència, professionals sanitaris, missatgers de plataformes, treballadores de la llar o caixeres de supermercat estan entre els treballs més precaritzats i més mal pagats” en paraules de Liliana Marcos, coautora de l’informe i experta en polítiques públiques i desigualtat de l’entitat. I afegeix: “Han estat els essencials, els que no s’han pogut aturar mentre es parava tota la resta. I surten de la pandèmia igual que hi van entrar: precaris“.
Oxfam Intermón lamenta que la taxa d’acomiadaments de les persones subcontractades per les empreses de treball temporal i multiserveis ha multiplicat per sis la del conjunt de sectors econòmics. També recull que sectors “altament feminitzats”, com les treballadores de la llar o de les cures a les persones, estan entre els més precaris, amb sous per sota dels mil euros i en ocasions sense dret a l’atur. I que els professionals sanitaris d’entre 24 i 35 anys que són contractats en el sistema públic s’enfronten a una taxa de temporalitat del 80 %.
Mesures contra la precarietat
Davant d’aquesta realitat, Oxfam Intermón proposa una bateria de mesures concretes per proporcionar a aquests col·lectius “una ocupació digna”, que inclouen donar més poder de negociació a treballadors, fer més costosa la contractació temporal, millorar les pràctiques de contractació de les administracions públiques, reforçar la inspecció laboral i reduir l’impacte de la subcontractació o els falsos autònoms en la reducció de costos salarials. També defensa una regularització per raons extraordinàries de les persones que resideixen a Espanya i una reforma de les condicions d’arrelament de l’actual Llei d’estrangeria.
L’ONG calcula que, si no es prenen mesures com aquestes, la crisi econòmica causada per la pandèmia pot empènyer a la pobresa unes 700.000 persones. Per això, ha engegat una recollida de signatures per aconseguir suport a aquestes propostes i sentencia que “no podem permetre que les persones que ens han cuidat aquesta pandèmia tinguin aquests nivells d’inseguretat”.