La merceria Perelló ha creat els mitjons de Sant Andreu. Aquest establiment gairebé centenari ubicat al barri ha posat a la venda uns mitjons amb il·lustracions de dos llocs emblemàtics: la parròquia de Sant Andreu i la font que hi ha a la plaça del Comerç.

Amb aquesta iniciativa, la botiga vol agrair als veïns que fa gairebé un segle que estan a Sant Andreu. La merceria Perelló va obrir el 1923 i, durant tots aquests anys, s’ha mantingut com a negoci familiar que ha passat de generació en generació.

Portar l’orgull de “poble” als peus

Ramon Martínez, propietari actual de la merceria Perelló, ha ideat dissenyar uns mitjons andreuencs per celebrar el centenari de la botiga. Tot i que no és fins d’aquí a un parell d’anys, com que ja els tenien fets, ja els han posat a la venda.

Els mitjons han tingut molt bona rebuda entre els veïns. N’ha fet 600 i el primer dia ja en va vendre un 25 %. En Ramon assegura que no arribaran al Nadal, un període en què les vendes de mitjons s’incrementen.

Els dissenys de la parròquia de Sant Andreu i de la font de la plaça del Comerç són obra del fill del Ramon. Els mitjons, amb models per a dona i home, són de colors gris fosc i gris clar.

Quatre generacions de mercers

L’àvia del Ramon Martínez va obrir la merceria Perelló el 1923 quan encara era soltera. Abans, però, aquest establiment ja era una merceria. De fet, a la rebotiga es conserven uns armaris dels antics propietaris del negoci que daten del segle XIX.

Mobiliari del segle XIX de l’antiga merceria

Segons el propietari actual del negoci, els primers anys van ser difícils i hi treballaven els pares i els fills. Després va ser la mare del Ramon qui va agafar el relleu. Al llarg d’aquest temps s’han anat adaptant a les modes i les circumstàncies socials. Per exemple, Martínez recorda que als inicis dels anys 2000 van tornar a vendre llana quan feia anys que no la venien o que ara fan tallers de brodats.

La merceria Perelló encarregarà fabricar més mitjons per posar-los a la venda durant els propers anys. A més, per al 2023 tenen pensats altres actes i esdeveniments per celebrar el centenari amb la família, amics i veïns.