parada castanyes sant antoni

Barcelona ha recuperat la tradició de vendre castanyes i moniatos al carrer. Tot i que les temperatures cada cop acompanyen menys l’olor de castanyes a la vora del foc, el nombre de parades ha augmentat. De moment, l’Ajuntament de Barcelona ha atorgat 45 permisos, nou més que l’any anterior. No hi havia tantes castanyeres al carrer, com a mínim, des de fa 21 anys. El consistori recopila i publica les dades des del 2000.

Amb l’excepció del 2009, la tendència del nombre de parades a la via pública anava de baixa des de feia anys. El 2017 la situació va tocar fons amb només 25 castanyeres a Barcelona. A partir d’aleshores, però, el nombre de parades ha remuntat fins a les 45 actuals. Mai abans no s’havia registrat un increment tan acusat.

13 parades noves de castanyes

De les 45 parades actuals, 13 són novetats. És el cas de la parada que s’ha instal·lat a la plaça de la Revolució de Setembre de 1868, a la Vila de Gràcia, o les que es concentren al Camp de l’Arpa del Clot. En els últims anys, el districte amb més castanyeres és Sant Martí, tot i que abans era Ciutat Vella.

Hi ha eixos com la rambla del Poblenou o la rambla de Guipúscoa, on es concentren fins a tres parades de castanyes. La llargada del carrer ho permet. Aquest any s’hi ha sumat el passeig de Fabra i Puig, que diposa de dues casetes noves i, la tercera, que repeteix llicència.

Les llicències concebudes fins a la data encara poden augmentar més, ja que l’Ajuntament podria rebre més peticions. De fet, de moment, Horta-Guinardó no disposa de cap castanyera però, tradicionalment, s’hi posa una al carrer de Tajo. El permís per vendre castanyes a la via pública s’atorga des de l’octubre fins al mes de març, tot i que la majoria de comerciants pleguen abans.