No fa gaires anys a les botigues de la Barceloneta hi havia de tot. Tant és així, que els veïns no s’havien de desplaçar a Barcelona per anar a comprar. El barri va arribar a tenir més de 2.000 comerços de proximitat diferents al llarg del segle passat. La dada és fruit de la feina d’investigació que ha fet en Fermí Puig, mentre buscava informació per a l’exposició “Un segle de comerç al barri”.

La mostra, que es pot veure a La Casa de la Barceloneta 1761, és seu el particular homenatge a les botigues que hi ha hagut a la Barceloneta durant el segle passat. “Moltes han desaparegut, però encara en queden prop d’una cinquantena d’operatives”. Tots els establiments, tant els que continuen en actiu com els que ja són història, han quedat recollits en aquesta mostra que recull una part de la memòria històrica del barri.

No calia anar a Barcelona a comprar

La situació geogràfica de la Barceloneta, allunyada del centre de la ciutat, va propiciar l’existència d’aquesta xarxa comercial variada que abastia els veïns de tot el necessari sense haver de desplaçar-se fora del barri. En Miquel Palou, propietari de Cafès Salvador, recorda aquell moment. “Quan el meu pare va obrir el negoci, el 1956, hi havia uns altres 150 comerços al barri. Això, malauradament, ja és impensable“. Actualment el negoci el porten la seva dona i ell. “Encara ens falta per jubilar-nos, però en un futur, ens agradaria que continués el negoci al barri”, assegura.

Encara ens falta per jubilar-nos, però en un futur ens agradaria que el negoci continués al barri”
Miquel Palou, Cafès Salvador

L’economia de la Barceloneta d’aquell moment es basava en els sectors de la pesca, el port o les empreses dedicades a la reparació de bucs i vaixells, però també tenia un paper destacat, el petit comerç.

Aquest és el cas de la Floristeria Lola, que existeix com a negoci dedicat a les flors i plantes des de fa 75 anys, tot i que abans, segons explica l’Agustina Pérez, la seva propietària, al local “hi havia hagut una polleria“. Es mostra emocionada i sorpresa perquè una exposició mostri la història del comerç més local. “No m’hagués imaginat mai que al barri havien existit tants comerços”.

No m’hagués imaginat mai que al barri havien existit tants comerços”
Agustina Pérez Moreno, propietària de la Floristeria Lola

Les dues places, els eixos comercials del barri

En Fermí Puig, comissari de l’exposició “Un segle de comerç al barri” que es pot visitar a La Casa de la Barceloneta 1761 fins a finals d’abril, volia recuperar el nom i la ubicació dels comerços antics del barri. Ell és fill de la Barceloneta i, d’aquesta manera, volia retre “un homenatge a tots els comerços que durant dècades han contribuït a enriquir aquest barri“.

Explica que es va passar més de sis mesos buscant informació. La recerca, però, l’havia començada molt abans: “Jo ja feia anys que guardava tot el que trobava i que feia referència al comerç”. Com a curiositats ha pogut constatar que “els eixos comercials estan a prop de les dues places del barri i les farmàcies mai no han canviat d’ubicació“.

Els eixos comercials estan a prop de les dues grans places i les farmàcies mai no han canviat d’ubicació”
Fermí Puig Llinares, comissari de l’exposició

Gran part dels comerços s’han localitzat gràcies als anuncis que apareixien als butlletins de festa major. Amb tota la informació recopilada està estudiant publicar un llibre i així recuperar part de la història de la Barceloneta.