Els paradistes dels mercats celebren la mesura del govern de reduir l’IVA dels aliments de primera necessitat, com el pa, la llet, els ous o la verdura, a partir del 2023, per fer front al creixement de la inflació. “És necessari i un benefici per a tothom” afirma la presidenta de l’Associació de Comerciants del Mercat de l’Abaceria, Maribel Ampolla, que reconeix que han hagut de fer un esforç molt important per repercutir el mínim possible els increments de preus en els clients. Uns consumidors que també es mostren satisfets amb la rebaixa: “És una bona iniciativa, s’agraeix qualsevol ajut. La compra ha pujat molt i són productes bàsics”.

Altres paradistes apunten que, tot i ser una mesura beneficiosa per a tothom, “la llista dels productes queda curta”, una opinió que comparteixen les patronals del gran consum.

El peix, la carn i els iogurts en queden fora

Les patronals ACES, AECOC, ANGED, ASEDAS i FIAB, han lamentat que no s’hagi inclòs a la llista d’aliments de primera necessitat productes com el peix, la carn i els iogurts, ja que són “una part fonamental de la dieta mediterrània”. Consideren que les mesures tindran un “impacte directe i positiu en les butxaques dels consumidors” i recorden que el sector està fent un “esforç extraordinari per esmorteir el fort impacte” de l’augment del preu de l’energia i les matèries primeres en la producció i distribució dels aliments.