Després d’un 2019 de xifres rècord pel mercat d’oficines a Barcelona, aquest 2020 serà tot el contrari. La crisi del coronavirus ha aturat aquest sector durant setmanes i ha desplomat els nivells de contractació. Segons la consultora immobiliària Cushman&Wakefield, la contractació a Barcelona ha caigut un 59 % durant el primer semestre de l’any. Oriol Barrachina, conseller delegat de Cushman&Wakefield, creu que es tracta d’un descens molt important i, per tant, la recuperació serà progressiva i s’allargarà fins a finals del 2021 o principis del 2022. La consultora Savill Aguirre Newman també dona dades negatives dels primers sis mesos de l’any. Assegura que la contractació del mercat d’oficines ha caigut un 47 % .
L’atractiu de Barcelona es manté
Tot i això, les dues consultories immobiliàries coincideixen en l’anàlisi que Barcelona continua sent una ciutat molt atractiva, sobretot pels projectes internacionals. “Barcelona està aguantant molt bé”, assegura Barrachina. Marie-Laure Fenet, de Savill Aguirre Newman, destaca el fet que la ciutat s’hagi convertit en un “hub” tecnològic els darrers anys i que això farà que “tornem a veure-hi l’obertura de seus”. De fet, n’hi ha dos exemples. En plena pandèmia, Apple ha signat el lloguer de 6.000 m2 d’oficines al passeig de Gràcia, i Amazon està negociant llogar un espai de 7.000 m2 al 22@. Enric Urreta, el nou president del 22@Network , el districte tecnològic que aglutina la major part de la demanda del sector, ho corrobora. “Les empreses estan tirant endavant projectes que tenien congelats o a la nevera i veiem grans contractacions i recerques actives d’espais”. Tot i això reconeix que al 22@ la inversió en oficines també ha caigut un 40 % arran de la crisi.
“No ens ho podem jugar tot al 22@”
“El 22@ és el gran model d’èxit de la ciutat, reconegut internacionalment”, sentencia Barrachina. El conseller delegat de Cushman&Wakefield, però, també alerta de la necessitat de trobar nous espais. “No ens ho podem jugar tot al 22@”, assegura. En aquest sentit, Barrachina aposta perquè la ciutat tingui les oficines repartides pels barris perquè ajuden a impulsar altres sectors com la restauració o el comerç. “El centre de la ciutat ha de tornar a rebre activitat econòmica, gent que hi esmorza, que hi viu… i també Sants i Gràcia”, assegura.