El primer dia a la tornada de vacances és mogut en aquesta immobiliària del Poblenou. Asseguren que les vendes de pisos que tenen a la ciutat han pujat des d'inicis d'any. ROSALIA PICAS, Arco Serveis Immobiliaris "Estem començant a notar una miqueta que pugen les vendes, donen hipoteques. Comencen els bancs, vull dir que s'ho miren molt bé. Des de febrer i març que comencem a notar les vendes de particulars, i comencen a pujar també els preus dels pisos. Millor que vagin les coses poquet a poquet, com ara". Les immobiliàries amb què hem parlat asseguren que tenen entre un 30 i 90 per cent de compradors estrangers, depenent de l'empresa. En el que totes coincideixen és que són una part fonamental del negoci. JAVIER CORNEJO, gerent de Cornex Capital "Els estrangers compren immobles més cars, en zones en més demanda i mobles per a inversió. De fet, el que fa que els preus no baixin és que quan una persona de Barcelona encara esperava que el preu baixés una mica més, el que feia sostenir el preu i la demanada era el client estranger, que quan sortia l'oportunitat la comprava". Els compradors nacionals en canvi, tornen a cercar pisos de 3 o 4 habitacions per a famílies, mentre que abans de la crisi només podien comprar-ne de més petits. Aquí fa 10 mesos que han vist en primera persona com es recupera el sector. I un símptoma d'aquest canvi és que aquest any passaran de tenir una oficina, a obrir-ne tres més. Les zones on hi ha més demanda són el Front Marítim i el Poblenou i l'Eixample, i Sarrià comença a ser també un dels barris més buscats.

Les agències immobiliàries han vist com des dels primers mesos de l’any es recupera la compravenda de pisos. Un dels factors que consideren clau és que els bancs han reobert l’aixeta de les hipoteques. De fet, el darrer mes de juny, Catalunya es va posicionar com la tercera comunitat autònoma on es van signar més hipoteques de tot l’estat, concretament 2.700, un 10,7 % més que un any enrere.

També han observat com les famílies que cerquen pis busquen de nou habitatges de tres o quatre habitacions, mentre que abans només en podien comprar de més petits, de dues habitacions, a causa dels alts preus que hi havia abans del 2008. Per zones, el Front Marítim, el Poblenou i l’Eixample són les més demandades. Des de principis d’any Sarrià també torna a ser una zona amb més activitat immobiliària.

Els compradors estrangers continuen sostenint el mercat immobiliari. En funció de l’agència, poden representar el 30 o el 90% dels clients. Però en tots els casos generen la major part dels ingressos, ja que com asseguren a la immobiliària Cornex Capital, “els estrangers compren pisos més cars i d’inversió, i també en les zones més preuades.” En el cas d’Arco Serveis Immobiliaris, aplaudeixen la concessió de més hipoteques a les famílies “però amb seny”, i han observat que el client nacional són parelles joves. Tot i així, el gran gruix que tenen de compradors és estranger “francesos, italians i russos sobretot”.