Tots aquests cartells desapareixeran ben aviat. Avui és l'últim cap de setmana de rebaixes. Han estat dos mesos de descomptes que han servit per animar les vendes, malgrat que, darrere del mostrador, són molts els botiguers que no en fan un balanç gaire positiu. RUTH LÓPEZ, venedora "Semblant a l'any passat, no gaire bo". "Bueno, molt més baixes que l'any passat perquè l'any passat hi havia molt turisme, aquest any també però de menys qualitat, per tant vénen però no gasten tant com l'any passat." Molta gent ha aprofitat l'útim cap de setmana d'aquestes rebaixes d'estiu. Aquí al centre, però, hem vist molt de moviment, però menys bosses de les esperades. ANTONI VENTURA I DOLORS LÓPEZ "Tampoc ha sigut una despesa molt...Jo m'ho he comprat tot de rebaixes: sabates, rellotges, bruses...tot de rebaixes." MONTSERRAT MAZA "M'he comprat més que les reabaixes anteriors però m'he gastat menys, perquè he trobat coses que estaven més barates." Les rebaixes d'estiu arriben, doncs, al seu punt final amb regust, de moment, més aviat amarg entre part dels comerços. Caldrà esperar, però, encara uns dies per poder fer una valoració més acurada del volum de facturació d'aquest període de descomptes.

“Són les millors dels últims anys”. Així de satisfet s’ha mostrat Miquel Àngel Fraile, secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya, a l’hora de fer balanç de les rebaixes d’estiu. Segons els seus càlculs, dues terceres parts dels comerciants haurien incrementat entre un 3 i un 4% les vendes respecte al període de rebaixes de l’estiu passat. Aquesta és un primera dada que, com explica Vicenç Gasca, president de la Fundació Barcelona Comerç, es complementarà durant les properes setmanes amb els resultats de l’enquesta que es fa a mig miler de botigues.

Fraile creu que “la situació de les famílies en general ha millorat. Ha baixat la taxa d’atur, les hipoteques també estan més baixes i el preu de la benzina ha disminuït. Per tant, hi ha més poder de compra per part dels ciutadans, dels consumidors”. D’aquesta manera, el secretari general de la confederació creu que es pot confirmar la tendència de creixement de les rebaixes de l’estiu passat.

Aquest darrer cap de setmana de descomptes hi ha hagut força moviment als eixos comercials del centre. Molts ciutadans han aprofitat per passejar, però no necessàriament per comprar. De fet, diversos comerciants s’han mostrat menys eufòrics que els representants de les patronals a l’hora de valorar l’èxit de les rebaixes. Alguns diuen que, si bé cada cop són més els turistes que passen per les seves botigues, es tracta d’un turisme que s’hi gasta més aviat poc.

En qualsevol cas, Fraile assegura que “la prudència, en aquests moments, és la base de tot”. Segons ell, “el comerç està comprant el just”, “els costos a les empreses es miren molt i això al final el que està fent és que siguis productiu, que tinguis millor competitivitat”. En aquest sentit afegeix que “és el comerciant qui ha de saber donar una oferta de producte molt ajustada en preu i la màxima qualitat possible als clients perquè vinguin a comprar”.

De cara al futur, Fraile considera que el setembre és un mes molt marcat pel retorn escolar i que s’ha d’esperar a l’octubre “per veure si tot funciona”, tot i que les previsions són optimistes: “creiem que el ritme de creixement de les vendes pot anar en la línia que estem vivint, entorn del 2 al 4%, i si al final d’aquest any tenim aquest sentit positiu, això vol dir que anem per bon camí”.