Aquests dies als mercats de Barcelona ja hi ha força activitat per compres per als àpats de Nadal. La majoria dels clients ja fan encàrrecs a les seves parades de confiança, per assegurar-se que no es queden sense menjar per a les reunions familiars de Nadal. Els reis de les reserves ara mateix al mercat són el foie, la pularda o el capó. Tot i que ningú no vol renunciar a res per preparar un àpat nadalenc, alguns clients ja fa anys que controlen sobretot les quantitats que compren i, fins i tot, congelen algun producte com, per exemple, els llagostins o el rap, que s’encareix especialment en la recta final de Nadal.

Alguns productes de la cistella baixen

Segons l’Organització de Consumidors, el cistell de la compra serà molt semblant al del 2022. Si bé els preus no s’apujaran es mantindran en màxims històrics. Ara mateix els productes més econòmics del cistell de la compra nadalenca són la pularda, el lluç, els llagostins i fins i tot lleugerament les ostres. En canvi, a l’altre extrem especialment el besuc i les cloïsses.

Conscient d’aquests preus, l’Anna Paredes mira d’avançar algunes compres per l’àpat de Nadal però ens confessa que no és gens fàcil. D’entrada ja ha comprat una capsa de llagostins que anirà directe al congelador, i depenent dels preus que es trobi avui al mercat mirarà de configurar un menú de Nadal amb una millor relació qualitat-preu: “Estem mirant preus, estem avançant algunes compres, ja hem comprat una capsa de llagostins que ja hem posat al congelador. Fa uns anys no ho miràvem tant però aquests dos últims anys sí que mirem una miqueta més els preus”. 

La Maria del Mar també ho té clar, “amb els preus també hi ha una diferència abismal, diria que tot està un 30 % més car. El que passa és que hi ha coses a les que no vols renunciar, penses que un dia és un dia però el que acabes fent és que no compres tant, i vigiles més les quantitats”.

El consell dels experts

Si bé no tots els productes de l’àpat de Nadal es poden comprar per avançat, els paradistes del Mercat de la Concepció ens donen algunes pistes per mirar de reduir l’impacte del menú nadalenc a les nostres butxaques.

La Montse Burguete regenta la parada d’aviram Fina Coloma: “Pots avançar algunes compres, el pollastre de pagès sí que el pots comprar abans i t’estalvies alguns calerons. Si compres els ingredients del caldo també et sortirà millor de preu i t’estalviares les cues del dia abans de Nadal. I si fas el canelons amb temps, també millor”.

La Núria Llaurador despatxa a la parada de peix M. Pintanel. Ens aconsella que “hi ha peixos que sí que val la pena comprar-los abans perquè pugen de preu com el rap. El marisc evidentment l’has de comprar al dia, però val la pena encarregar-lo“.

Què vols saber del Nadal 2023?