El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, alerta que la guerra a Ucraïna tindrà conseqüències també a la ciutat de Barcelona. “L’amenaça és un fet real i l’haurem d’afrontar”, ha afirmat. Creu que cal estar preparats perquè “si la situació s’allarga en el temps, les conseqüències seran per a tothom“. En el cas de Barcelona, un dels efectes més immediats és l’absència de turisme rus, un sector que ha qualificat de “reduït però rellevant”. Tot i això, no ha volgut quantificar de quina manera afectarà el conflicte bèl·lic a aquest sector, ni a les importacions i les inversions. “No vull aventurar cap xifra”, ha dit.

Més enllà del conflicte estrictament bèl·lic i les conseqüències econòmiques, també existeix preocupació per l’afectació en altres àrees sensibles de l’Administració.

A disposició del Govern espanyol i la UE

Collboni també ha dit que contribuiran com a ciutat a l’aïllament del règim de Putin. “Estem a disposició d’allò que s’indiqui per part de l’Estat i la Unió Europea”, assegura, tot i que reconeix que són qüestions que no es poden explicar públicament. Recorda que el ple municipal ja s’ha pronunciat de forma unànime “contra la invasió d’un país sobirà com és Ucraïna”. Insisteix, però, que cal no confondre el règim de Putin amb el poble rus.

El primer tinent d’alcalde també considera que “la tradició antibel·licista de Barcelona està consolidada”. Tot i que el consistori no s’afegirà institucionalment a la manifestació pel “no” a la guerra d’aquest dimecres a la tarda, sí que reitera que totes les mobilitzacions que es convoquin “comptaran amb la simpatia d’aquest govern”. L’Ajuntament, però, sí que es va sumar a la concentració que es va fer aquest dimarts a la convocatòria de la Federació Catalana de Municipis, que va convocar concentracions aquest dimarts a la tarda. A Barcelona, la protesta es va fer a la plaça de Sant Jaume.