La invasió a Ucraïna tindrà un impacte immediat en les butxaques dels consumidors: “La gasolina avui serà més barata que no pas demà”, ha assegurat Albert Carreras, membre de la Junta de Govern del Col·legi d’Economistes de Catalunya, en una entrevista al programa ‘bàsics’. Segons Carreras, l’augment de preus es notarà en els consums energètics, en l’electricitat, el gas i la benzina, i també en els productes que importem d’Ucraïna i Rússia.

“Els primers dies, l’augment de preus es nota en els béns que cotitzen a futur, però cada dia que passa ho notarem més en allò que paguem immediatament. L’encariment també es produirà per una tendència dels productors precisament a protegir-se de l’augment de preus generalitzat perquè tothom està molt neguitós”, ha explicat Carreras, que considera que cal tenir en compte que ja ens trobem en una tendència inflacionista.

Entrevista a Albert Carreras, col·legiat de Mèrit i membre de la Junta del Col·legi d’Economistes de Catalunya
Mira l’entrevista completa

Repercussió en les cadenes de producció

Provinents d’Ucraïna, a Catalunya importem cereals i oli de gira-sol, que Carreras ha explicat que s’utilitzen majoritàriament com a béns intermedis, per exemple per produir alimentació per al bestiar. “No hi haurà una situació d’escassetat, com va passar amb els xips de la Xina, segurament n’arribarà menys i per això serà més car“. A l’estat espanyol, un 40 % del blat de moro que s’importa prové d’Ucraïna.

Sobre el gas, encara que l’estat espanyol no s’abasteix majoritàriament de Rússia, el també director de l’ESCI-UPF ha explicat que hi haurà un encariment: “Si a una part d’Europa no li arriba el gas, encara que a nosaltres sí, hi haurà una tendència alcista que ens repercutirà“.

Catalunya notarà l’impacte en el turisme

Les exportacions a Rússia són variades, de perfums, joies i carn de porc, a més de fruita mediterrània, però Carreras destaca l’exportació de béns immaterials: “Clima i patrimoni, és a dir, turisme”. “És un conjunt ampli de població, en situació pròspera”, ha dit.

Sobre les sancions econòmiques, com el bloqueig en la utilització del sistema SWIFT, l’economista considera que aplicar-les de forma indiscriminada és poc efectiu, però en celebra les focalitzades: “Si als màxims dirigents russos se’ls fa difícil mobilitzar els seus actius, augmenta la pressió”.