La decisió del Tribunal Suprem que sigui el client qui pagui l’impost de les hipoteques ha caigut com una galleda d’aigua freda. Les reaccions de sorpresa i indignació han estat gairebé immediates a les xarxes socials. Entitats com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca o l’organització de consumidors FACUA han carregat contra l’alt tribunal i el descrèdit que ha provocat.

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca ha fet una piulada molt concisa, de només dues paraules: “Vergonya, Suprem”.

Una vintena d’activistes de la plataforma han irromput en una sucursal de Bankia al carrer d’Aragó per denunciar la decisió del Suprem. Els activistes han exhibit pancartes amb lemes com “Tribunal Suprem d’Injustícia” o “la banca guanya als drets humans”.
En declaracions a la premsa la portaveu de la PAH, Lucía Delgado, ha denunciat que “la Sala contenciosa del Tribunal Suprem ha perpetrat un nou cop a la ciutadania d’aquest país, en la seva permanent parcialitat, dependència i submissió als poders econòmics”.
Segons Delgado, “sabem que aquesta sentència quan arribi a Europa serà un altre cop, una sentència que tornarà a treure els colors a la justícia europea perquè, evidentment, donarà la raó al consumidor i no al Tribunal Suprem”.

També ha estat contundent la resposta de l’organització de consumidors FACUA, que ho qualifica d'”aberració” i ho compara amb una altra decisió polèmica: la de les clàusules terra.

El portaveu a Catalunya de Facua, Gerard Hernández, assegura que la sentència és una decisió “aberrant” i un “descrèdit” per al sistema judicial espanyol. Hernández ha manifestat que un cop publicada la sentència de l’alt tribunal, els equips jurídics de Facua ”analitzaran” el contingut de la decisió per determinar la manera d’actuar de cara al futur.

Un cop l’entitat ha sabut la decisió del Govern espanyol de canviar la llei perquè sigui la banca i no el client qui pagui l’impost, Facua ha demanat que es garanteixi “un blindatge absolut” de la legislació.

Per la seva banda ADICAE, l’associació dels consumidors de la banca, ha dit que malgrat que el Suprem hagi fet marxa enrere manté les demandes i que portarà la qüestió als tribunals europeus.

Manifestació a Madrid

En resposta a la decisió del Tribunal Suprem, Units Podem ha fet una crida per fer una “gran manifestació” dissabte, 10 de novembre, a les 18 h davant la seu del Tribunal Suprem a Madrid.

Tant la PAH com Facua han cridat la ciutadania a concentrar-se divendres 9 de novembre a la tarda davant les seus dels tribunals superiors de justícia autonòmics.