Això són plantes minúscules de pèsols, del bròquil i de 50 vegetals més. Aquesta empresa holandesa permet que ens mengem tota una planta en una sola queixalada plena de sabor. "Un buffet d'ensaldas vivas. Lo cortas al momento, lo pones en el plato y tienes una ensalada de cualquier sabor que quieras." Aquesta és una de les propostes cridaneres del Fòrum Gastrònomic d'enguany. Tampoc no hi falten els tallers magistrals de cuiners reconeguts de casa nostra com Carles Gaig. Tot i que es dediquen a donar lliçons als més joves, no deixen mai d'aprendre. CARLES GAIG, cuiner "Jo tinc 67 anys i constantment estic aprenent tècniques noves, coccions diferents, productes treballats de manera insòlita. I és clar això ho vens a descobrir aquí." Precisament els cuiners d'alta cuina cuiden fins a l'últim detall. Una empresa de Roses fa vaixelles molt especials com aquesta que lluirà aviat el Celler de Can Roca. I per als qui vulguin un plat més natural n'hi ha també de fets de fulla de palmera. A la quinzena edició del Fòrum gastronomic hi ha més de 200 expositors del sector i el país convidat d'aquest any és Mèxic. Els cuiners del país centreamericà, però, volen trencar tòpics. PEDRO EVIA, cuiner mexicà "Tampoco la cocina mejicana son nachos ni burritos, ni lo que se conoce como cocina tex-mex o la que sea ayankeezada." De la cuina internacional també s'hi poden trobar altres productes originals com un immens panetone de 10 quilograms. I de la indústria catalana una cervesa feta amb arròs del delta de l'Ebre i els cada vegada més presents productes de proximitat.

El Fòrum Gastronòmic és una de les cites de referència en el calendari per a totes les persones que treballen amb els aliments i tot allò relacionat amb la gastronomia. Enguany la fira arriba a la quinzena edició amb bones expectatives per la bona salut de què gaudeix el sector. Més de 200 empreses expositores en són la prova.

El fòrum també és un espai on s’ofereixen grans classes magistrals per part dels autèntics mestres dels fogons a casa nostra, com Carles Gaig o Carme Ruscalleda. Aquests tallers són un important punt d’intercanvi d’impressions, d’inquietuts i d’idees entre els cuiners més experimentats i els novells. Les tècniques més avantguardistes o les reinterpretacions dels plats clàssics són temes de debat recorrents.

El país convidat és Mèxic, que arriba a Barcelona amb la intenció de mostrar la gran diversitat de la seva gastronomia així com promocionar aquella que és més desconeguda a occident, la indígena. Entre altres coses, es vol desmentir que el que coneixem, com els natxos, els burritos i altres plats, sigui el menjar típic i exclusiu del país centreamericà.

Els productes de proximitat també tenen una zona dedicada en exclusiva al saló. Les raons són l’èxit creixent d’aquest tipus d’aliments tant pel que fa a l’ús com a la demanda.