La majoria d'aquestes empreses pantalla es dediquen a la construcció o la missatgeria. Dos sectors en què és fàcil arrencar sense haver de fer una gran inversió inicial. Només necessiten un local on domiciliar els rebuts i poca cosa més. Les eines o els vehicles els lloguen a altres companyies. És a dir, que no tenen gaire capital. EMILIO ABLANEDO, subdelegat del Govern a Barcelona "Estos delincuentes saben mucho de derecho. Cuando se detecta el fraude no hay mucho que embargar." Des de 2008 s'han detectat un miler d'empreses pantalla. Donen feina a uns 10.000 treballadors. Una plantilla que va passant d'una companyia a una altra per evitar els controls d'Hisensda. I tot això, només a la província de Barcelona, una de les zones on és més habitual aquest tipus de frau. En els darrers anys, però, ha anat a més. EMILIO ABLANEDO, subdelegat del Govern a Barcelona "Se ha instalado la percepción en el ámbito empresarial Barcelonés que si no se paga la Seguridad Social no pasa nada..." Les empreses pantalla serveixen, per exemple, per estalviar-se les quotes de la seguretat social. Un frau que en alguns casos puja a més de cinc milions d'euros. En altres casos, permet cobrar l'atur il·legalment o per regularitzar immigrants en situació irregular. Per detectar aquestes empreses pantalla, el Govern augmentarà el nombre d'inspectors de la Seguretat Social. De moment, avui ja hi ha hagut una primera reunió entre els representants d'Hisenda, Ocupació, Policia Nacional i fiscalia per començar a coordinar-se i detenir els estafadors.

Moltes d’aquestes empreses que cometen frau es dediquen a la construcció o la missatgeria. Sectors on no cal una gran inversió per arrancar ja que la majoria de material que fan servir el lloguen a d’altres companyies. Els estafadors saben que poden facturar fins a 120.000 euros sense aixecar sospites. Un cop els detecten els inspectors de la Seguretat Social, deixen l’empresa sense activitat, canvien de local i n’obren una altra on continuar amb el frau. I així fins a una desena de vegades.

Ara, l’objectiu del govern es detectar aquests casos i portar-los als tribunals. De fet, segons l’última reforma del Codi Penal aquests tipus de delictes prescriu als 10 anys i no als 5, com abans. Per aconseguir més efectivitat en els controls, s’ampliarà la plantilla d’inspectors de la Seguretat Social i es convocaran un c