Això són ecosols, una nova moneda social que ha entrat aquest cap de setmana en circulació a Catalunya. 10 euros es canvien per 11 ecosols, així es vol promoure el consum de productes i serveis dins d'empreses o cooperatives que formen part de la Xarxa d'Economia Solidària. JORDI GARCIA, president de la Xarxa d'Economia Solidària "Estàs consumint una cosa que està feta amb unes condicions laborals, socials i ambientals justes." Els ecosols són una garantia per al consumidor i una manera d'activar la xarxa d'empreses que són responsables dins l'àmbit social i medioambiental. Una iniciativa que funciona des de fa anys a d'altres països. Aquesta per exemple és la moneda social que circula a diverses ciutats de França. NADIA BENQUÉ, CEFIA França "Hay 5.000 o más iniciativas en el mundo con una muy antigua que no imaginábamos que era posible que es en Suiza." A la fira, hi han participat 114 entitats vinculades a aquesta xarxa que satisfan necessitats de tot tipus. Hi hem trobat de tot, des d'una productora audiovisual a una cooperativa que confecciona roba amb un teler manual. XAVI PALOS, portaveu de la Fira d'Economia Social i Solidària "Participant d'aquesta manera estan creant uns valors importants per a nosaltres, però a part és que són necessaris pel planeta i per la societat." Els organitzadors estan molt contents amb l'èxit d'aquesta primera edició. Consideren que la crisi del capitalisme i l'aposta per un sistema més just i sostenible són algunes de les claus d'aquest èxit.

Més de 3.000 persones han passat entre ahir i avui per la primera edició de la Fira d’Economia Social i Solidària (FESC), on un centenar de projectes d’economia social oferien els seus productes i serveis en sectors tan diversos com l’habitatge, l’energia, l’alimentació, l’educació, la cultura, les finances ètiques o els serveis a empreses. El tret comú de tota aquesta oferta és que al darrere sempre hi ha una activitat econòmica sostenible i socialment responsable.

El projecte de la Xarxa d’Economia Solidària és donar continuïtat a aquest mercat entre les entitats i de forma telemàtica, amb el llançament d’una moneda pròpia: l’ecosol. A la fira, els ecosols són bitllets que es compren un a un al preu d’un euro, tot i que si en entrar-hi canvies 10 euros te’n donen 11, d’ecosols. Aquests diners es poden gastar en qualsevol entitat o cooperativa vinculada a la Xarxa durant aquesta fira o bé més endavant mitjançant el web del Mercat Social Català (MeSC). D’aquesta forma, l’ecosol tindrà continuïtat en suport telemàtic o bé per pagar directament a aquestes entitats en altres espais com aquest.

La fira és també un congrés

A més del mercat solidari, a la Fabra i Coats també s’han fet aquest cap de setmana una seixantena d’activitats paral·leles amb l’objectiu de promocionar l’economia social i combatre els excessos de la capitalista especulativa, i també tallers perquè els consumidors actuïn de forma més responsable. Per exemple, hi ha hagut xerrades sobre les pràctiques dels bancs que es consideren abusives o un taller d’horts urbans.

Dins el paraigüa de l’economia solidària s’apleguen cooperatives, associacions, fundacions, centres especials de treball i empreses d’inserció que són empreses democràtiques, equitatives i sostenibles. Aquestes organitzacions apleguen 13.500 treballadors i un volum cada cop més important de facturació. Totes compleixen els requisits de propietat col·lectiva, gestió democràtica i responsabilitat social.