Segons l’enquesta, dos de cada tres barcelonins (66,7%) assegura que la seva economia familiar ha empitjorat. El percentatge no fa més que pujar (59,4% el 2011) i s’ha incrementat ja 30 punts respecte a 2007. Els autors de l’estudi admeten que Barcelona està notant els efectes de la crisi, s’ha estancat, i aprecien “una degradació sobre les seves possibilitats de futur”. Això contrasta amb l’augment de la confiança en la gestió municipal i amb el fet que es manté inalterable la valoració positiva que es té de viure a la ciutat. La valoració de l’Ajuntament és del 5,9 (un 5,7 l’any passat); l’aprova un 78,7%, i un 18% el suspèn.

 

 

Més d’una quarta part (28,9%) veu l’atur com la preocupació personal principal, percentatge que puja fins al 36,7% al districte de Nou Barris. L’economia, dita així, de manera genèrica, és allò amb què els ciutadans se senten personalment més afectats, nou punts per sobre que ara fa un any. I això provoca que la percepció de l’evolució de la ciutat no sigui bona: un 45,2% dels entrevistats diu que Barcelona ha empitjorat, mentre que un 25,7% opina que ha millorat. En aquest sentit, baixa fins al 43,8% el percentatge de gent que creu que la ciutat millorarà. Per contra, creixen els qui pensen que empitjorarà. Els problemes principals que hi perceben són, novament, l’atur i les condicions de treball (19%), seguit de la inseguretat (15%). La falta de neteja -una queixa clàssica- queda relegada al quart lloc, i la circulació i el trànsit, al sisè.

 

Quan es pregunta a la gent quin és el problema més destacat al seu districte, la inseguretat passa a ocupar la primera posició entre els veïns de Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, les Corts, Sarrià – Sant Gervasi, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí. El soroll és, en canvi, la queixa més comuna entre els residents a l’Eixample i Gràcia; i l’urbanisme, a Horta-Guinardó.

Només un dels 24 serveis municipals suspèn: l’aparcament. 15 milloren la nota i el que més es valora són les biblioteques públiques (7,6), la recollida d’escombraries (7,3), el metro (7,1), els mercats municipals (7,0), les activitats culturals (6,9) i les festes populars (6,8). L’enllumenat públic (6,7), l’autobús (6,6) i la neteja de carrers (6,5) també en surten ben parats. I el Bicing es puntua amb un 6,1.