Al Mercat de Ciutat Meridiana s’ultimen aquests dies els darrers treballs de reforma que han de permetre reflotar l’equipament. L’Institut Municipals de Mercats hi ha invertit 213.000 € per reorganitzar i fer un reformar a un mercat on, actualment, només queden cinc parades en funcionament. Les obres volen ser un revulsiu que atregui paradistes i reobrin persianes abaixades.

La primera decisió ha estat tenir menys parades però més visibles. Per això s’ha tirat a terra una illa central, on s’acumulaven les parades buides, per deixar espai a una plaça. Al voltant es vol oferir als potencials paradistes uns espais més atractius, amb més visibilitat. “Les primeres parades que van tancar van ser les del fons del mercat, que ha fet de cul-de-sac. Amb la plaça central totes tindran visibilitat“, explica Pere Sirvent, director de Projectes Estratègics de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona.

Proper objectiu, duplicar les parades actuals

A partir d’aquí es vol aconseguir concessionaris per a quatre o cinc parades. “L’ideal seria tenir nou o 10 establiments, amb totes les especialitats: fruiteria, pesca salada, llegums… i amb unes botigues de mida mitjana, d’entre quatre i vuit metres de lineal”, afegeix Sirvent. Amb aquesta aposta creuen que poden revertir la tendència recessiva i donar impuls a un equipament que, a més d’uns objectius comercials, té també una funció social, de trobada, sobretot per a la gent gran.

També tenen en ment complementar l’oferta amb una parada especialitzada en altres gastronomies. “Ens sembla molt positiu, perquè si el veïnat migrant hi entra a comprar els seus productes, també ens veurà i ens comprarà i tornarà, perquè la qualitat es nota. El més important és que entrin al mercat“, afirma Ondina Monteiro, presidenta dels concessionaris del Mercat de Ciutat Meridiana.

Una reforma molt ben acollida

Els paradistes actuals, de fet, es mostren molt satisfets amb els canvis, que també han comportat la renovació del paviment i la reubicació d’alguns serveis. “Es veu més polit, més net sense les parades buides i fosques, acumulant pols”, apunta Monteiro. També la clientela valora positivament els canvis. I tots plegats confien que es recuperi l’ambient al mercat. Fa temps que demanaven un revulsiu perquè no es tornés a repetir el tancament, el 2018, de l’altre mercat del barri, el de Núria, que avui dia és un supermercat.

Contribueix a l’optimisme haver recuperat la peixateria després de cinc anys. Va reobrir al setembre i, per donar-li una mica d’oxigen, ara és l’única parada situada al centre. En una segona fase, l’estiu vinent, es preveu que també es mogui a un lateral de la plaça central.