Ja s’ha estrenat un supermercat a les antigues instal·lacions del Mercat de Núria. Feia gairebé dos anys que els veïns esperaven la inauguració d’un establiment per donar resposta a la manca de botigues de la part alta de Ciutat Meridiana.

Des del tancament de la darrera parada del mercat, el veïnat s’havia de desplaçar a la part baixa del barri, a Can Cuiàs o a Montcada. Ara tornen a gaudir de productes bàsics i aliments frescos, després d’una lluita veïnal que va arribar a ocupar l’edifici de l’antic mercat per reclamar un punt de distribució alimentari a la zona.

La iniciativa empresarial d’un veí

El nou establiment és un supermercat Charter, franquícia de la cadena Consum. L’ha fet possible Longjun Ye, un comerciant del barri veí Can Cuiàs que ha apostat per invertir i remodelar bona part de l’antic mercat per convertir-lo en un supermercat amb producte fresc d’autoservei. “Vèiem que hi havia necessitat. Perquè tenim botiga a Montcada i ens venia més gent a preguntar si muntàvem una cadena. Hem pensat una mica i al final hem obert aquí”.

Els veïns hi poden comprar productes de primera necessitat com ara pa, fruita o carn envasada, a banda dels productes que tradicionalment ofereixen els supermercats. La concessió del local, per a uns 25 anys, s’ha fet mitjançant un concurs al qual només es va presentar aquest comerciant. Les obres han anat a càrrec del propietari del supermercat i durant aquests anys pagarà el lloguer de la concessió a l’Institut de Mercats de Barcelona.

El veïnat ja ha passat pel supermercat

“Està molt ben muntat. Aquest mercat era petit i veig que ha quedat molt gran i molt bé”, assegura Luis León, un dels clients nous. Francisca Reyes no podia amagar l’emoció: “La gent gran que no podíem baixar a la part baixa no teníem res aquí dalt. I això està molt bonic, molt bé”.

Una demanda veïnal feta realitat

El Mercat de Núria va abaixar la persiana el gener de l’any passat després d’una llarga agonia. Des del primer moment els veïns van reclamar solucions a la manca de productes frescos i de primera necessitat a la part alta del barri. Fins i tot un grup de veïns van ocupar el mercat el dia de Sant Jordi i es va empaperar amb les demandes de reobertura. Després que l’Ajuntament constatés amb un estudi les necessitats que hi havia a la zona, va decidir reconvertir una part del mercat en un establiment comercial. Amb l’arribada d’un operador comercial interessat es van iniciar els tràmits per convocar el concurs i adjudicar la concessió. Ara gaudeixen del resultat de tanta lluita, com afirma Filiberto Bravo, president de l’AV Ciutat Meridiana: “Ha donat fruit la lluita. Si nosaltres no ens haguéssim mogut, potser això ara seria un local de qualsevol altra cosa. Havia de ser de productes frescos i secs. Productes de peix, productes de fruita”.