El nou índex de preu dels lloguers, que permetrà regular els preus dels lloguers i fer de topall a Barcelona i 139 municipis de Catalunya més, entrarà en vigor el dimecres 13 de març. Segons ha confirmat el Govern espanyol, la ciutadania ja pot consultar l’índex de preus de referència a partir d’aquest mateix dimarts, 27 de febrer, però no entrarà en vigor fins d’aquí a dues setmanes.

Això és perquè un cop publicat al web del Ministeri d’Habitatge s’obrirà un període de 10 dies hàbils d’informació pública per garantir-ne la seguretat jurídica. Així, la previsió és que la mesura estrella de la Llei d’habitatge es publiqui al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) el 12 de març i, un dia després, entri en vigor a les zones considerades tensionades.

L’índex “no farà abaixar els preus”

El que hauria de ser una notícia celebrada amb bombo i plateret a Catalunya ha acabat sent rebuda amb recel i sensació agredolça. Si més no, per part de la Generalitat i les entitats prohabitatge. La consellera de Territori, Ester Capella, ja va alertar dilluns que l’índex “no farà abaixar els preus, una advertència que ja havia fet també el Sindicat de Llogateres. Ara bé, el secretari d’Estat d’Habitatge i Agenda Urbana, David Lucas, encarregat de presentar aquest dimarts l’índex de preus de referència, sosté que sí que s’abaratiran els lloguers.

El Govern espanyol sosté que sí que reduirà quotes

Capella va dir que no s’abaratirien els lloguers després d’una reunió d’urgència amb la ministra d’Habitatge, Isabel Rodríguez. En sortir de la trobada, va lamentar que l’índex sigui homogeni a tot l’estat i determini un rang de preus obert —amb màxim i mínim— per zones censals. Això, va dir, farà que els propietaris optin pel topall més alt i els preus no baixin.

Aquest dimarts, però, secretari d’Estat d’Habitatge ha defensat els rangs perquè “no tots els habitatges són iguals” i assegura que, en tot cas, “aquest rang està molt per sota de les dades de les ofertes privades que es poden trobar en els diferents portals immobiliaris”.

Exemples de la ciutat de Barcelona

Si parlem específicament de Barcelona, David Lucas ha assegurat que un habitatge del carrer de València —que en un portal s’ofereix a 1.660 euros— apareix a l’índex amb un rang màxim de 984. I ha mencionat que un pis del carrer dels Madrazo que s’ofereix a 1.172 i es rebaixa a 847 euros mensuals com a molt.

El 80 % de la població catalana, amb topall en el lloguer

Amb l’aplicació d’aquell topall a les àrees declarades tenses, com Barcelona, el lloguer dels contractes nous no podrà superar el preu del darrer contracte vigent en els últims cinc anys després de l’actualització anual. A més, en el cas d’un gran tenidor (propietari d’almenys cinc pisos urbans en el cas de Catalunya), el lloguer tampoc podrà ser superior a l’índex de referència del preu del lloguer.

El topall del preu del lloguer s’aplicarà en una part del territori on viuen 6,2 milions de persones, és a dir, el 80 % de la població catalana. Entre els 140 municipis en què es regularà el preu hi ha Barcelona i gairebé totes les localitats de l’àrea metropolitana, els quatre capitals de província, una part de les comarques costaneres i també localitats de muntanya com Ripoll, Puigcerdà, Mollerussa, Solsona i Torelló.