La Mobile Week Barcelona 2020 s’ha inaugurat aquest dijous en un clima molt diferent del d’anys anteriors. Aquesta cita tecnològica, que enguany celebra la quarta edició, sempre ha estat l’avantsala del Mobile World Congress. Però la cancel·lació del congrés de telefonia mòbil més important del món per l’alarma del coronavirus ha fet que, per primera vegada, la Mobile Week no coincideixi amb la celebració d’aquest saló gegant.
Però els organitzadors de la Mobile Week no han fet cap referència a l’absència del MWC i confien que les més de 150 activitats previstes per tots els districtes de Barcelona siguin un reflex de l'”esperit” que té Barcelona com a “capital mundial del mòbil”. El director general de la Mobile World Capital, Carles Grau, ha explicat que fins a l’1 de març tothom té l’oportunitat de participar en debats i activitats oberts i gratuïts per “apropar les noves tecnologies als ciutadans”.
Sobre què es parlarà a la Mobile Week?
Com es combina la intel·ligència humana amb la intel·ligència artificial? És una de les qüestions sobre les quals es reflexionarà en alguns tallers i conferències previstos, amb aportacions d’experts sobre l’àmbit de la robòtica. Les dades i la ciberseguretat també tindran un pes important per discutir sobre quin és l’ús adequat de les dades en un context tecnològic i d’hiperconnexió com l’actual.
Un altre dels plats forts serà la mobilitat, que permetrà plantejar com han d’evolucionar els mitjans de transport dels ciutadans per aconseguir una mobilitat més sostenible en un context d’emergència climàtica en diverses ciutats del món. També es donaran eines als usuaris per fer un bon ús de les xarxes socials.
La tecnologia ajuda les persones amb discapacitat?
La inauguració de la Mobile Week d’enguany ha posat el focus en la tecnologia inclusiva, és a dir, en com aquesta pot ajudar en el dia a dia de les persones amb diversitat funcional. “Però si no es té en compte aquesta diversitat, és molt possible que [la tecnologia] es converteixi en una barrera arquitectònica”, ha dit Joan Pahisa, cap de projectes de Tecnologia Accessible R+D de la Fundació ONCE.
El doctor en informàtica ha reflexionat sobre els dèficits que té encara la tecnologia en matèria d’accessibilitat. Pahisa fa 98 centímetres d’alçada a causa de la malaltia que pateix (displàsia espondiloepifisària congènita). Ha explicat en primera persona com la tecnologia, en alguns aspectes de la vida, li ha facilitat la vida. Per exemple, ara es mou amb una cadira motoritzada, fet que li facilita la mobilitat, o pot abaixar les persianes de casa a través del mòbil. Però la tecnologia, ha dit, no evita alguns obstacles a l’hora d’accedir al metro, on per la seva alçada no arriba al botó per obrir les portes del vagó o a alguns lavabos, on els sensors del llum no el detecten.
“Cal una tecnologia universal. Això vol dir que ha de ser inclusiva, accessible i assequible. Si no, esdevindrà discriminatòria”, ha afegit. El futur, creu Joan Pahisa, està en els dispositius mòbils i en la robòtica per aconseguir que una persona amb discapacitat “pugui fer el mateix que qualsevol altra persona”.