Els 3.000 guies turístics que hi ha a Catalunya encara estan sense feina. Esperen l’arribada del turisme cultural per activar el seu sector, però preveuen que fins al setembre no tindran grups i caldrà esperar fins l’any vinent per recuperar l’activitat anterior. Per això, l’Associació Professional de Guies de Turisme de Catalunya (APIT) reclama al Govern espanyol que els allargui les ajudes que han rebut des que va començar la pandèmia del coronavirus.
Des de l’APIT, Paquita Vázquez, demana que segueixin les exempcions de pagament de les quotes de la Seguretat Social dels guies turístics fins al 2021, i que se segueixin cobrant les ajudes.
Sense turisme cultural
Per poder treballar, els guies turístics necessiten, en primer lloc, clients, i expliquen que tot i que hi ha públic local, es guanyen la vida amb els turistes. Sobretot esperen l’arribada de visitants que volen conèixer la ciutat, com ara els viatges escolars que són grups nombrosos. “Tot i l’obertura de fronteres, la gent encara té por, i seguim amb l’activitat aturada. El que veiem ara és turisme de sol i platja”, diu Vázquez.
Molts espais visitables no permeten l’accés als grups
El segon factor que els impedeix fer la feina és que molts espais, com ara museus o recintes monumentals, encara estan tancats o bé no permeten l’entrada a grups. La Sagrada Família, que ha obert portes aquest dissabte, ha estat tancada fins ara, i és un dels espais principals on fan la seva feina. El mateix passa amb la Pedrera, la Casa Batlló i la Catedral, que encara estan tancats. El Museu Picasso, en canvi, ja ha reobert, però no permet l’accés a grups.
Vázquez lamenta que sense turistes ni els monuments oberts no poden treballar. “A la majoria de llocs permeten un màxim de 15 o 20 persones per grup, i nosaltres sovint treballem amb grups superiors”, explica.
Visites gratuïtes per al personal essencial
L’APIT ha engegat prop de 50 visites guiades gratuïtes a Barcelona per al personal que va estar treballant a primera línia durant el confinament. Les visites es faran del 17 al 19 de juliol, i hi participaran 40 guies voluntaris de l’APIT. “No és només per als sanitaris, sinó també per a tota la resta de professionals que sortien cada dia a treballar tot i el risc.” Es pot triar entre sis rutes, entre elles, el Museu d’Història de Barcelona, el MNAC o el Recinte Modernista de Sant Pau, que va obrir el cap de setmana passat.
Les inscripcions per a les visites gratuïtes començaran el pròxim dilluns, 6 de juliol. Les persones interessades es poden inscriure a les visites enviant un correu electrònic a visitasguiadasapitbcn@gmail.com o bé trucant al 933198416 de 10 h a 13 h.