Roger Pallarols, president del Gremi de Restauració, ha explicat que la crisi del coronavirus comportarà “l’enfonsament absolut del sector de la restauració”. Amb la resolució de la Generalitat que obliga a tancar cafeteries, bars i restaurants el món de la restauració “patirà una crisi econòmica profunda i llarga”, conclou.

Pallarols veu “òbviament impossible que els restauradors puguin assumir sols” aquesta situació. Aquesta és una de les demandes del Gremi, que sol·licita ajudes per fer “digerible aquesta dura etapa”. Per tant, demanen que el govern faci excepcions fiscals o carències perquè aquesta càrrega “no la pot afrontar el teixit empresarial de la restauració”. “Les administracions no poden pretendre mantenir els mateixos ingressos quan els sectors que aporten més capital, com el de la restauració, no poden facturar”, conclou el president.

Una causa de força major

“El primer pas important ja l’ha fet el govern de la Generalitat” adoptant una mesura que el sector necessitava, explica Pallarols. El tancament de bars i restaurant s’ha associat, a petició del gremi, a una causa de força major. Això permet de forma immediata suspendre tots els contractes laborals i “treure de les empreses una càrrega econòmica important com són els salaris”. 

“Ara és el torn de les administracions”

Tal com il·lustra el president del gremi, aquesta és una mesura que “ja s’esperaven des del sector”. “Els bars i restaurants han estat a l’altura”, explica Pallarols, “ara és el torn de les administracions, que han estat molt imprecises aquests dies”. Els restauradors entenen i han acatat immediatament aquesta ordre de tancament que el govern ha aplicat, però, ara demanen a les administracions públiques que “ho posi fàcil”. Pallarols afirma que “vindran setmanes i mesos complicats” i que per tant, sense l’ajuda de l’Ajuntament i del Govern, la restauració no se’n podrà refer. Des del Gremi conclouen, però, que ara la principal preocupació és posar punt final a “aquesta gran crisi sanitària”.