Barcelona 7.531 pisos turístics anunciats a les principals plataformes, segons les dades publicades aquest dilluns per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). La xifra correspon al mes d’agost del 2023, en plena temporada d’estiu, i va a l’alça per primera vegada des del 2020, quan l’INE va començar a elaborar aquesta estadística. L’augment, això sí, és tímid: ara hi ha 22 apartaments vacacionals més que fa sis mesos.

Amb aquestes dades a la mà, el 0,93 % dels pisos de Barcelona es destinen a lloguer per a estades curtes. Malgrat l’augment, són xifres que encara es troben lluny de les del 2020, quan Barcelona tenia 17.280 apartaments turístics, que representaven el 2,13 % del parc d’habitatge de la ciutat. Es tracta d’una estadística experimental que l’INE elabora mitjançant el buidatge de les tres principals plataformes de lloguer turístic.

L’Eixample i Nou Barris: la cara i la creu

Per districtes, l’Eixample es manté com el que en té més, 3.251. Tot i que és un territori molt gran, la proporció respecte al total de pisos que hi ha és molt més alta que a altres zones: el 2,27 % dels habitatges es destinen a estades vacacionals. Si mirem l’evolució, també és el districte que suma més apartaments turístics en comparació amb les dades de sis mesos abans (+114).

L’Eixample multiplica per 60 el nombre d’apartaments turístics que hi ha als districtes que en tenen menys. És el cas de Nou Barris, que ha perdut cinc pisos per a vacances i se situa a la cua, amb 53. Sant Andreu n’ha sumat un i arriba als 54, de manera que, per poc, passa a la novena posició. En aquest cas, la proporció respecte al total d’immobles és del 0,07 % i el 0,08 %, respectivament.

Dades que no coincideixen amb el cens de llicències

Les dades publicades per l’INE es basen en els pisos anunciats a les plataformes, i no coincideixen amb el cens de llicències d’apartaments turístics que elabora l’Ajuntament. Segons aquest cens oficial, actualment hi ha a Barcelona 9.804 immobles d’aquest tipus, una xifra que inclou els 615 habitatges d’ús turístic que el consistori s’ha vist obligat a autoritzar per l’anul·lació que el 2019 va fer el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) del Pla especial urbanístic d’allotjaments turístics (PEUAT).

A aquesta xifra s’hi podrien afegir 271 habitatges més que estan en tràmits, de manera que el parc total d’habitatges d’ús turístic podria arribar a 10.075 pisos.