solar Escola Entença

Després de molts anys d’incerteses i d’estar en barracons des del 2016, passant temporalment per l’Escola Industrial i el recinte de la Model, finalment l’Escola Entença ja té una ubicació definitiva. Es construirà el 2028 a l’antic solar dels Bombers del carrer de Provença, a tocar del Mercat del Ninot. Això serà possible gràcies a la carambola urbanística que ha presentat l’alcalde de Barcelona, acompanyat de representats de tots els grups de l’oposició, a l’excepció de Vox.

L’acord permetrà no només construir la seu definitiva de l’equipament educatiu al carrer de Provença, al costat del Clínic, també permetrà reubicar el parc de Bombers del Parc Joan Miró al solar que ara ocupa un concessionari de Mercedes, a l’avinguda de Sarrià, i també guanyar un equipament sanitari de proximitat vinculat al Clínic. La reubicació dels Bombers també permetrà ampliar l’espai verd del Parc de Joan Miró.

Vuit anys de provisionalitat

L’escola va néixer el 2016 al recinte de l’Escola Industrial i després es va traslladar a la Model, on funciona amb mòduls des de fa vuit anys. En els últims mesos, l’opció de fer l’escola en aquest solar va anar agafant força, després que l’Hospital Clínic va anunciar l’ampliació del recinte a les pistes esportives de Diagonal.

Al febrer, l’Ajuntament de Barcelona va impulsar un grup de treball amb tots els grups municipals del districte de l’Eixample per fer una taula de treball que decidís on s’havia de fer el centre en un termini màxim de sis mesos. Ara, just a temps s’ha tancat l’acord, després d’anys de queixes de les famílies de l’escola i la Sindicatura de Greuges, que a l’abril ja va reclamar la ubicació definitiva.

El centre escolar es farà en la part del solar de Provença adjacent al carrer de Villarroel, amb un espai de 3.800 m² en planta baixa i cinc pisos. El solar permet la disponibilitat d’un pati de 1.500 m². A més, a la part a tocar del carrer de Casanova, s’hi construirà un equipament sanitari de proximitat vinculat a l’Hospital Clínic, amb una connexió subterrània entre els dos centres.

Els Bombers de l’Eixample, al concessionari Mercedes

La comissió de govern municipal ha aprovat també un conveni urbanístic per traslladar la caserna de bombers de l’Eixample del Parc Joan Miró al solar que ocupa un concessionari de Mercedes, a l’illa que dibuixen l’avinguda de Sarrià amb els carrers del Comte d’Urgell i Londres. Els Bombers es van traslladar temporalment a Joan Miró inicialment per tres anys, però hi han passat 13.

L’Ajuntament ha arribat a un acord amb la propietat per requalificar el solar, que requerirà una modificació del PGM i una reparcel·lació. L’acord preveu cedir a l’Ajuntament una part del solar —un espai que es qualificarà d’equipaments— per encabir-hi la caserna dels Bombers. L’altra part serà de propietat privada i hi haurà oficines i tindrà usos comercials. L’inici d’aquestes obres està previst per al 2029.