L’Ajuntament de Barcelona ha decidit posar fre, durant un any, a determinats negocis al districte de Ciutat Vella. Durant un any —prorrogable un any més— suspèn les llicències per a nous locals de manicura i pedicura, accessoris de mòbils i per a botigues cannàbiques. “Aquestes són activitats que no volem per Barcelona”, ha assegurat Albert Batlle, regidor de Ciutat Vella, mostrant especial rebuig a la proliferació de botigues cannàbiques al centre.

A més, també ha aprovat suspendre qualsevol llicència per a noves obertures comercials a la Rambla. Durant aquest temps, l’objectiu del govern municipal és revisar el Pla d’usos per al districte i el de la Rambla —que ja en té un d’específic— per protegir el comerç local i de proximitat. L’acord s’ha publicat aquest divendres al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB) i a la gaseta municipal.

Una norma específica per a la Rambla

Pel que fa a la Rambla, durant aquest temps i mentre es revisa el pla, no es concedirà cap llicència per a cap negoci. El text es va aprovar l’any 2015 i ara es vol aprofitar la reforma que s’està fent a la via per revisar-lo. El govern creu que és necessari per “assegurar que manté la qualitat i singularitat que caracteritzen el passeig”.

Segons Laia Bonet, tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, amb la suspensió de llicències volen guanyar temps per evitar que en aquest eix comercial emblemàtic “s’hi implanti el que no volem” en ple debat sobre com es pot fer atractiu aquest passeig tan turístic també per als barcelonins. El regidor de Ciutat Vella, Albert Batlle, considera que la suspensió d’un any, prorrogable a dos, hauria de ser suficient per treballar en un nou pla d’usos que permeti la diversificació de l’oferta comercial al centre de la ciutat. “Dos anys és el temps que ens donem per la nova regulació”, segons Batlle.

El primer Pla d’usos de Ciutat Vella, i també primer de la ciutat, es va aprovar al 1992. L’actual es va aprovar el 2018. En els darrers anys, s’han incorporat modificacions puntuals i el govern reitera que la seva voluntat és “abordar una reflexió en profunditat per a l’elaboració d’un nou pla durant el mandat que actualitzi aquesta eina d’actuació municipal per a l’equilibri entre l’activitat econòmica i els drets dels ciutadans i ciutadanes de Ciutat Vella i de Barcelona”.

Nous epígrafs de l’Ordenança

Segons ha informat el consistori, aquesta suspensió de noves obertures comercials es realitza segons el recent procés de revisió de l’Ordenança municipal d’activitats i d’intervenció integral de l’administració ambiental (OMAIIA), aprovada durant aquest primer any de mandat, que permet la creació de nous epígrafs específics per les botigues cannàbiques, les d’accessoris de mòbils i les de manicures i pedicures. Fins ara, segons l’Ajuntament, “aixoplugaven la seva obertura sota els epígrafs genèrics de floristeria, herboristeria, parafarmàcia o cigarretes electròniques”. Ara, s’han incorporat noves classificacions específiques a l’ordenança.