Aquest dijous s’ha inaugurat Foodback, un nou centre pioner d’aprofitament alimentari de Mercabarna. Es tracta d’un projecte de bioeconomia circular que té com a objectiu incrementar l’aprofitament de fruites i hortalisses no comercialitzables, però que sí que són aptes per al consum humà. Al centre Foodback s’hi fa el triatge de fruites i hortalisses excedentàries aportades per empreses majoristes de Mercabarna per donar-los una segona vida.
Els productes es distribueixen a entitats socials
El producte aprofitable dels excedents de les fruites i verdures es distribueixen en entitats socials de tot Catalunya perquè els aliments arribin a les persones que més ho necessiten. A més, també s’engegaran iniciatives de transformació dels aliments per aprofitar els excedents al màxim, com per exemple, per a l’elaboració dels àpats per a menjadors socials.
La Fundació Banc dels Aliments s’encarrega de coordinar el funcionament de la instal·lació i és qui organitza la distribució del menjar a diferents entitats socials. També hi participen Càritas, Creu Roja i el programa Alimenta de l’Ajuntament de Barcelona.
El president del Banc dels Aliments, Lluís Fatjó, ha subratllat que la fruites, verdures i hortalisses són aliments imprescindibles per a una dieta equilibrada, que ara arribaran als qui més ho necessiten: “Aquest projecte s’estrena en un moment en què l’increment de preus està provocant una situació greu a moltes famílies. Donarà resposta a un nou front que s’està obrint”.
És un espai de bioeconomia circular, que aconseguim reaprofitament d’aliments, i a més a més, jo crec que és importantíssim que també té una vessant d’inclusió social
Inserció laboral
El nou projecte disposa de treballadors en situació de vulnerabilitat, que fan el triatge de les fruites o les hortalisses aportades per Mercabarna, separant les que es poden reaprofitar i les que aniran a parar a la matèria orgànica.
La Imane el Amrani és una de les persones que hi treballen des de la seva posada en marxa, contractada per Formació i Treball. Assegura que està molt satisfeta perquè ha aconseguit una feina estable i que li agrada perquè la fa sentir útil perquè ajuda famílies sense recursos.
Duplicar els excedents reaprofitats
El Foodback s’ha construït a tocar del punt verd del mercat, on els majoristes porten els excedents. D’aquesta manera, el reaprofitament serà més fàcil. Els majoristes de Mercabarna hi porten l’excedent de fruites i hortalisses, es fa la selecció dels productes aptes per al consum i els aliments que es descarten s’aprofiten per compostatge al punt verd.
El nou projecte vol multiplicar per dos i mig l’aprofitament a Mercabarna d’aquests productes en els propers cinc anys, passant de les 1.000 a les 4.000 tones de fruites i hortalisses aprofitades, amb l’objectiu de tendir al residu zero. L’any passat, Mercabarna va llençar a les escombraries 3.000 tones d’aquests aliments.
Una iniciativa que suma
El centre de reaprofitament alimentari de Mercabarna és un projecte pioner que ha tingut la implicació directa d’una desena d’entitats i les 600 empreses de Mercabarna. Pels seus responsables, és un exemple de suma d’esforços de l’administració pública, però també del món de l’empresa, que contribueix amb l’Agenda 2030 dels Objectius de Desenvolupament Sostenibles.
El centre ocupa una nau de 900 metres quadrats i ha suposat una inversió de 800.000 euros. A partir d’ara, el pressupost anual de despeses d’explotació serà d’uns de 400.000 euros.