La gran pregunta que tothom es fa amb la inflació disparada al 9,8 % és com aturar aquest increment continuat dels preus. La recepta, segons el catedràtic d’economia de la UPF José García Montalvo, és el que s’anomena “pacte de rendes”. Això es tradueix a grans trets a aconseguir un acord perquè l’empresari accepti retallar els seus marges de benefici i que el treballador tampoc no reclami que el sou se li equipari a l’augment de l’IPC.

García Montalvo alerta que si l’empresari augmenta el preu perquè la matèria primera s’ha encarit i el treballador reclama a l’empresari un augment de sou perquè els preus són cada cop més elevats hi ha un risc gran d’entrar “en una espiral perillosa d’inflació disparada difícil de revertir”. El catedràtic d’economia ha recordat que els Estats Units van viure una situació similar que els va fer entrar en recessió als anys 80.

Risc d’augment dels tipus d’interès

L’economista també ha avisat que si la inflació continua augmentant això provocarà que el Banc Central Europeu acabi incrementant els tipus d’interès, “una mesura que afectarà sobretot els qui tenen una hipoteca però que tindrà conseqüències que no agradaran a ningú”. Per això ha insistit que el Govern espanyol s’ha de coordinar molt bé amb els agents socials per entrar en aquesta roda.

Sobre la mesura prevista dins el pla de xoc impulsat per l’executiu de Pedro Sánchez per mitigar l’augment de preus, com és el “permís” temporal als supermercats per limitar de forma “extraordinària” l’acaparament d’articles, García Montalvo no creu que incideixi en una davallada dels preus. “És més una mesura d’efecte a la vista del consumidor. El pitjor que li podem donar és la imatge d’un supermercat on falten productes. Això genera por i la gent s’aboca a comprar i acaparar. Això s’ha d’evitar”. L’economista ha confiat que la situació pugui estabilitzar-se en el segon trimestre.