Les estacions de servei podran sol·licitar a partir d’aquest divendres un avançament del descompte que han d’aplicar als combustibles des d’aquesta mitjanit —20 cèntims de descompte al litre— i començaran a rebre’l a partir de la setmana que ve. Ho ha anunciat aquest dijous la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, qui ha detallat que a partir d’aquest 1 d’abril hi haurà un “formulari” al web de l’Agència Tributària que podran omplir les benzineres que vulguin sol·licitar un avançament.

Aquest avançament tindrà un “límit” per als grups consolidats amb capacitat financera per assumir la bonificació fins que se’ls faci el reintegrament. Segons Montero, aquests càlculs es faran en funció de la mitjana mensual de venda de cada benzinera durant el 2021.

La bonificació correspon a les operadores

La ministra ha recordat que la bonificació privada correspon a les operadores i no a les benzineres. Per això, es posarà en marxa una “bústia de denúncia” perquè els consumidors comuniquin les incidències que puguin sorgir. També ha assenyalat que aquelles benzineres que tinguin dificultats per canviar el seu sistema informàtic a temps podran anunciar les bonificacions en llocs visibles.

Dels 20 cèntims de descompte que s’aplicaran des d’aquest divendres, n’hi ha 15 que aporta l’Estat i els altres cinc que van a càrrec de les pròpies empreses petrolieres.