Mercabarna creixerà a finals d’any amb la compra d’una parcel·la de 173.194 m². Es tracta de la parcel·la batejada com a 22AL (contígua al mercat majorista i compresa entre els carrers Quatre, F, E i Sis), ara propietat del Consorci de la Zona Franca, amb un valor de 69,7 M €. Un cop sigui de Mercabarna, suposarà un punt estratègic per potenciar tant la innovació i la sostenibilitat alimentària com altres activitats i processos relacionats amb l’alimentació.

Què hi ha ara a la parcel·la 22AL?

Ara mateix, a la parcel·la que comprarà Mercabarna hi ha 11 empreses en actiu i un espai buit de 10.000 m². De les empreses actives, a una se li acaba el contracte l’any 2022, motiu pel qual el mercat majorista sumarà 10.000 m² addicionals; en canvi, la resta de contractes finalitzen entre els anys 2031 i 2066. Segons ha explicat Mercabarna, es respectaran els contractes tal com estan.

Entre les 11 empreses actives al solar 22AL n’hi ha algunes del sector de l’alimentació fresca, amb seu dins del recinte de Mercabarna, però que van haver de créixer fora dels límits actuals.

Què hi haurà en un futur a la parcel·la 22AL?

Els plans de Mercabarna són convertir el solar en un punt estratègic per al futur de l’alimentació i del mateix mercat majorista. En aquest sentit, l’entitat vol que al 22AL s’hi instal·lin companyies que aportin valor afegit al producte fresc (com aliments llestos per cuinar o ja cuinats), empreses del sector de nova alimentació (com els aliments de proteïna vegetal) i plataformes, i projectes de proximitat i agricultura sostenible.

Ara bé, a l’espai nou no només hi haurà empreses dedicades estrictament a l’aliment en si, sinó que també s’hi ubicaran companyies relacionades amb el transport de les mercaderies. Per exemple, Mercabarna vol potenciar el transport d’última milla, així com també les empreses d’agrupatge, és a dir, l’agrupació de càrregues de diverses empreses en un mateix transport, per fer-ne la distribució més sostenible.